De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Medewerker ziek tijdens vakantie, wat te doen?
0%
Terug

Medewerker ziek tijdens vakantie, wat te doen?

Laatste update 03 augustus 2023Leestijd: 2 min
Artikel header afbeelding

Voor een flink deel van de Nederlanders staat de zomervakantie voor de deur. Er even tussenuit om de batterij weer op te laden. Maar wat als uw vakantievierende medewerker ziek wordt? Is er dan nog wel sprake van vakantie? BOVAG vertelt hoe het zit.

Wanneer een medewerker die vakantie heeft ziek wordt en dit bij u meldt, is er vanaf dat moment geen sprake meer van vakantieverlof, maar van ziektedagen. U mag dan geen verlof meer afschrijven. Een uitzondering hierop is als de medewerker instemt met het (gedeeltelijk) afschrijven van de vakantiedagen. Bijvoorbeeld als de medewerker toch nog kan genieten van zijn of haar vakantie. Er is wel een beperking. In de wet staat namelijk dat in zo’n geval alleen

bovenwettelijke dagen

mogen worden afgeschreven.

In de cao’s staan gedragsregels bij ziekte. In een eigen ziekteverzuimbeleid kunt u verdere regels afspreken. Bijvoorbeeld dat medewerkers bij ziekte op vakantie altijd een doktersverklaring moeten overleggen.

Zieke werknemer die op vakantie wil

Een hele andere situatie is als een langdurig zieke medewerker op vakantie wil. Een medewerker die ziek is, kan op vakantie gaan. Sterker nog: het wordt van hem of haar verwacht. Maar mag u dan ook verlofsaldo afboeken?

Als u valt onder de cao MvT of de cao Tank & Was mag u de vakantie afschrijven. Daarbij boekt u de uren af die de medewerker zou werken als hij niet ziek was. Valt u onder de cao Carrosseriebedrijf of is er geen cao van toepassing (rijschool) dan mag u alleen verlof afschrijven als de medewerker daar toestemming voor geeft. Een praktische aanpak is dan dat u toestemming vraagt voor het afboeken van de verlofuren voordat u het verlof aan de medewerker toekent.

Vragen?

Wilt u meer weten over de regels bij vakantie en ziekte kijk dan

hier

of in

ons dossier Verlof

. Of neem contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of

ledenadvies@bovag.nl

.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.