ARBO in de spotlight: plan van aanpak RI&E

Laatste update 07 februari 2023 Leestijd: 5 min

Geen baan is zonder gezondheidsrisico's. In de werkplaats wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen en is er zwaar tilwerk. Het personeel op kantoor kijkt veel naar een beeldscherm. Een rij-instructeur werkt lang in dezelfde houding en personeel met klantcontact kan te maken krijgen met agressie en geweld. Ondanks dat gezondheid voor zowel werkgever als werknemer belangrijk is, zien we dat arbeidsomstandigheden (arbo) in de praktijk niet altijd de aandacht krijgt die het verdient. Daarom zetten we bij BOVAG regelmatig arbo in de spotlight. Deze keer: de RI&E en het plan van aanpak. Wettelijk verplicht en een lidmaatschapseis van BOVAG.

Een RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) is het hart van veilig en gezond werken in uw bedrijf en vormt de basis van het arbobeleid. Het is een vragenlijst waarmee u inzicht krijgt in de risico’s die bij uw bedrijf spelen. Daarmee kunt u een plan van aanpak maken met maatregelen om deze risico’s te beheersen. Het hebben van een RI&E en een plan van aanpak is verplicht voor iedere ondernemer met personeel. Zowel vanuit de wet als vanuit het BOVAG-lidmaatschap. De Arbeidsinspectie controleert hierop (en kan een boete opleggen) en BOVAG checkt het tijdens de schouwing.  

BOVAG-RI&E of branche-erkende RI&E  

Voor alle BOVAG-leden is er een RI&E beschikbaar. Voor rijscholen heeft BOVAG een eigen RI&E ontwikkeld. Na het invullen van de RI&E en het daaropvolgende plan van aanpak moet de RI&E nog getoetst worden door een deskundige. Als uw bedrijf valt onder de cao van: Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijven, de tank en wasbedrijven of de schadeherstelbedrijven, dan kunt u gebruikmaken van een branche-erkende RI&E. Dat betekent dat naast  BOVAG/werkgeversorganisatie ook de vakbonden hebben ingestemd met die RI&E. Voordeel is dat kleinere werkgevers (tot 25 werknemer) de ingevulde RI&E en plan van aanpak niet meer door een deskundige hoeven te laten toetsen. Grotere werkgevers moeten dat nog wel. 

Waar te vinden? 

De RI&E is te vinden via onderstaande links: 

Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijven

Tank en Was
Voor de MvT en Tank en Was kunt u de eerste keer een inlog aanmaken met uw CoMetec-nummer (voorheen MN-nummer). Daarna kunt u inloggen met uw zelfgekozen gegevens.
Autobedrijven met een tankstation vallen wel onder de cao MvT (zie boven).

Rijscholen
Voor de eerste keer inloggen heeft u inloggegevens nodig. Die heeft u vorig jaar januari van ons via de mail gehad. Heeft u de gegevens niet meer? Dan kunt u deze bij de afdeling opvragen (rijscholen@bovag.nl). Heeft u al een inlog aangemaakt, dan kunt u inloggen met die gegevens.  

Carrosseriebedrijven gaan dit jaar overstappen naar een nieuw systeem voor de RI&E. De verwachting is dat dit uiterlijk in het tweede kwartaal van dit jaar gaat gebeuren. Uiteraard houden wij u hiervan op de hoogte. Op dit moment is de RI&E te vinden via Inloggen - RIE Manager (humancapitalcare.nl). 

Hulp nodig? 

De RI&E’s zijn zo gemaakt dat u deze zelf kunt invullen. Een extra voordeel daarvan is dat u met een bewuste blik op veilig en gezond werken uw bedrijf bekijkt. U kunt er ook voor kiezen om de RI&E door een deskundige op te laten stellen. Partijen als een Arbodienst en Innovam leveren deze betaalde dienstverlening.   

Het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf (OOMT) organiseert dit jaar een aantal keer de workshop RI&E in een halve dag. Hierin maakt u onder begeleiding van een deskundige de RI&E-rapportage en het Plan van Aanpak. De eerste is 2 februari in Zwolle. Voor andere data en plaatsen of meer informatie, kijk hier

Grote bedrijven

Speciaal voor grote bedrijven organiseert OOMT een aparte workshop Ri&E. Hierin wordt uitgelegd hoe u met de nieuwe branche RI&E uw voordeel kunt doen. Onder andere door onder een account RI&E's voor meerdere vestigingen aan te maken. En meer tips om tijd te besparen en overzicht te bieden. Bij OOMT kunt u meer informatie krijgen over data en tijdstippen en hier kunt u zich direct aanmelden.

Vragen?  

Wilt u meer weten over de RI&E en het plan van aanpak? Kijk in ons dossier op Mijn BOVAG - Arbeidsomstandigheden. Of neem contact op met uw eigen arbodienst of met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.   

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring