BOVAG: landelijke registratie ingekochte voertuigen in DOR-register overbodig

Laatste update 16 februari 2023 Leestijd: 2 min

Een landelijke registratieplicht in het Digitaal Opkopers Register (DOR) voor gekentekende voertuigen leidt tot dubbele en overbodige administratie. Dat heeft BOVAG tijdens een rondetafelgesprek aan de Tweede Kamer laten weten. Autobedrijven, aanhangwagenbedrijven en camperbedrijven worden hier onevenredig door belemmerd in hun dagelijkse bedrijfsvoering. Ook wordt het functioneren van de circulaire economie voor wat betreft tweedehands onderdelen door de huidige opzet belemmerd.

Op aangeven van BOVAG heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid in 2017 al terecht geconcludeerd dat extra registratie in DOR van gekentekende voertuigen niet bijdraagt aan bestrijding van diefstal. Toch wil het kabinet de registratie van gekentekende voertuigen in DOR alsnog verplicht te stellen.

Toelichting in Tweede Kamer

Daarom heeft BOVAG heeft een position paper opgesteld waarin de voornaamste bezwaren tegen het ontwerpbesluit worden toegelicht. Op 9 februari heeft BOVAG deze paper toegelicht tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Op deze manier kan er hopelijk worden toegewerkt naar een werkbaar compromis voor ondernemers. De volgende stap is nu een plenair debat in de Tweede Kamer over het wetsvoorstel. Dit vindt plaats in de eerste week van april.

In een eerder bericht adviseerde BOVAG zijn leden wat te doen in het geval van eventuele gemeentelijke handhaving die nu al plaatsvindt.

De standpunten en bezwaren van BOVAG tegen een overbodige registratie van ingekochte voertuigen in het DOR-register zijn hier terug te lezen.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring