Gemeente eist soms overbodige registratie ingekochte voertuigen in DOR-register – wat kunt u doen?

Laatste update 23 januari 2023 Leestijd: 2 min

Ondernemers die een handhaver van de gemeente aan de deur krijgen die ze wijst op de verplichting ingekochte auto's, (of scooters of motorfietsen) te registreren in het DOR (Digitaal Opkopers Register) kunnen onderstaande brief van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan BOVAG tonen, waarin met zo veel woorden staat dat dat niet nodig is. Voertuigen met een kenteken worden immers al geregistreerd bij de RDW, dus registratie in DOR is overbodig en zorgt daarmee voor onnodige administratieve lastendruk.

Op aangeven van BOVAG heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid in 2017 terecht geconcludeerd dat extra registratie in DOR van gekentekende voertuigen niet bijdraagt aan bestrijding van diefstal, omdat gestolen voertuigen een speciaal kenmerk meekrijgen in het RDW-register.

En de koper moet zich legitimeren en moet een verzoek tot wijziging tenaamstelling in dienen, die pas verleend wordt als een check is uitgevoerd op diefstalsignalering. Bij overschrijven zijn legitimatie van de koper, kentekencard en tenaamstellingscode nodig.  Vanwege dat vrijwel waterdichte RDW-systeem worden gestolen auto's in Nederland niet zo zeer doorverkocht maar met name ingezet voor criminele doeleinden zoals overvallen en ramkraken. Ook ze worden ontmanteld voor onderdelen of over de grens gebracht en daar illegaal doorverkocht. In beide gevallen helpt registratie in DOR niet bij de preventie daarvan. Registratie van ingekochte gebruikte onderdelen heeft wel zin. En dat dient dan ook in DOR te gebeuren, zonder de administratieve lasten voor ondernemers te verhogen.

Overigens wil het kabinet de registratie van gekentekende voertuigen in DOR alsnog verplicht te stellen. BOVAG geeft 9 februari toelichting aan Tweede Kamer-leden om dat onzalige idee van weerwoord te voorzien. Administreren en registreren zonder aantoonbaar effect is onnodig beslag leggen op de kostbare tijd van ondernemers en moet dus voorkomen worden.

Nog een tip: als handhavers zijn langsgekomen, vraag dan de gemeente om de handhaving op te schorten totdat een eventuele landelijke verplichting van kracht wordt.

Lees hier de volledige brief.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring