Ook FNV wijst eigen cao-voorstel af – cao-loze periode voortgezet

Laatste update 06 december 2023 Leestijd: 5 min

Na CNV heeft vandaag ook de FNV het eigen cao-voorstel afgewezen. De Unie geeft aan te willen tekenen na een eensgezind akkoord. Daardoor blijft er een cao-loze periode bestaan die op 1 november 2023 in ging. Hieronder staat wat dat voor BOVAG-bedrijven betekent.

Zowel de achterban van CNV als FNV heeft het onderhandelingsakkoord voor een nieuwe cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijven (MvT) afgewezen. Dat akkoord was nota bene gebaseerd op een voorstel van de bonden zelf. De BOVAG Lederaad had eerder deze week wel met het voorstel ingestemd. Wat BOVAG betreft ligt de bal nu bij de bonden. Die hebben immers hun eigen voorstel getorpedeerd. 

Totdat er een nieuwe cao ligt, blijft de huidige cao gewoon gelden voor werknemers die sinds voor 1 november 2023 in dienst zijn. Dat heet ‘nawerking’. Er zijn wel een paar zaken waar een werkgever op moet letten bij het aannemen van nieuw personeel. Hier onder leggen we even uit hoe het zit per soort werknemer. 

Werknemers in dienst vóór 1 november 2023 

Deze groep medewerkers is in dienst gekomen tijdens de huidige cao MvT. Voor deze groep werknemers heeft de huidige cao nawerking. Dit betekent dat de gemaakte afspraken uit de huidige cao blijven gelden totdat er een nieuwe cao is afgesloten. 

Werknemers in dienst vanaf 1 november 2023 

BOVAG adviseert om ook bij het aannemen van nieuwe medewerkers de (verlopen) cao toe te passen. Zo zorgt u dat voor alle medewerkers in het bedrijf dezelfde arbeidsvoorwaarden gelden. Ook levert dit geen problemen op als een eventuele nieuwe cao met terugwerkende kracht van toepassing wordt verklaard. 

Let wel op met de proeftijd bij nieuwe medewerkers. In een cao-loze periode kan een werkgever – tijdelijk - geen gebruik maken van cao-regelingen die afwijken van de wet en dus is alleen een proeftijd volgens de wettelijke regeling toegestaan. Dat is proeftijd van maximaal één maand bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van langer dan zes maanden, maar korter dan twee jaar.  

Salarisverhogingen 

Omdat er nog geen nieuwe cao is afgesloten, is er ook geen sprake van collectieve salarisverhogingen. Wees voorzichtig bij het geven van vrijwillige salarisverhogingen. Het staat een werkgever uiteraard vrij om dit te doen, maar dit kan niet zomaar worden verrekend met verplichte loonstijgingen die werkgevers op grond van een eventuele nieuwe cao móeten doorvoeren. BOVAG gaat dit nu verder uitzoeken en volgende week informatie. 

Loonstijgingen op grond van leeftijd of functiejaren in de cao-salaristabel moeten wél toegekend worden. Dit is namelijk een arbeidsvoorwaarde die nawerkt. 

Generatiepact en RVU 

Wanneer een medewerker gebruik wil maken van het Generatiepact of de RVU, dan is dat ook na het aflopen van de huidige cao toegestaan. In de huidige situatie kunnen medewerkers tot en met 31 oktober 2024 starten met het Generatiepact. Voor de RVU is aanmelden mogelijk tot en met 31 december 2025. 

Vakbond over de vloer? 

Vakbonden hebben aangekondigd de actiebereidheid te gaan peilen onder hun leden in de periode 4-22 december. Online en via fysieke bijeenkomsten. Dat zou ook op een bedrijf kunnen gebeuren. Daar zijn richtlijnen voor en die staan hier

Nieuwe cao 

Er is op dit moment nog niet te zeggen wanneer een eventuele nieuw cao afgesloten kan worden. De formele gesprekken met de vakbonden liggen op dit moment stil. Maar uiteraard is er wel contact en overleg met de bonden om te bekijken hoe we hier uit kunnen komen.  

Vragen over de nawerking van de cao MvT, of over de regels rond een vakbondsbezoek? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies, (030) 65 95 300. Uiteraard houdt BOVAG zijn leden op de hoogte van de cao-onderhandelingen. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring