Moet ik als EED-plichtig bedrijf ook voldoen aan de Informatieplicht?

Laatste update 30 augustus 2023 Leestijd: 2 min

BOVAG ontvangt deze vraag regelmatig van ondernemers. Het korte antwoord daarop is: ja.

De Energy Efficiency Directive (EED) is een Europese regel die ondernemers verplicht om hun energiestromen in kaart te brengen. Deze regel staat los van de Nederlandse wetgeving waarbij u energiebesparende maatregelen moet nemen en melden bij het RVO, de zogenaamde Informatieplicht Energiebesparende Maatregelen. Wel geldt voor beide regels een andere deadline voor het aanleveren van de rapportages.

EED-auditplicht of Informatieplicht

  • De EED-auditplicht geldt voor onderneming met 250 fte of meer, of voor ondernemingen met een jaaromzet van 50 miljoen euro of meer én een balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro. Als u EED-plichting bent moet uw audit uiterlijk op 31 december 2024 zijn ingediend bij het RVO.
  • De Informatieplicht Energiebesparende Maatregelen is van toepassing op bedrijven met een energieverbruik van meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m3 gas per kalenderjaar. De door u genomen energiebesparende maatregelen moet u uiterlijk 1 december 2023 melden bij het RVO. Een jaar eerder dus dan de EED-rapportage.

Slim combineren

Het kan slim zijn om deze twee regels te combineren. Dan kunt u de gegevens van de Informatieplicht ook gebruiken voor de EED-audit. En dat scheelt weer zoek- en regelwerk. De uiterste deadline van de EED-audit is weliswaar 31 december 2024, maar u mag deze al vanaf 3 juli 2023 bij RVO aanleveren.

Aan de slag

Op mijn.bovag.nl leest u alles over de EED-plicht. Of kijk op www.erkendduurzaam.nl
Aan de slag met de Informatieplicht Energiebesparende Maatregelen? Wat u moet doen leest u hier. Ondernemingen met een plus of premium certificaat voldoen aan de auditplicht.

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring