Loon na afronden BBL-opleiding 

Laatste update 22 augustus 2023 Leestijd: 3 min

Het afronden van de BBL-opleiding kan gevolgen hebben voor het loon dat u volgens de cao moet betalen. De start van het nieuwe schooljaar is dus een mooi moment om in uw BBL-bestand te checken welke studenten klaar zijn. Welke gevolgen er zijn, legt BOVAG hieronder uit.

Cao MvT 

In de cao MvT gelden geen aparte loontabellen voor BBL-studenten. Er gelden dus dezelfde spelregels rondom het loon als voor niet-studenten. Er is één uitzondering, namelijk de medewerker van 19 of 20 jaar die het BBL-leertraject succesvol heeft afgerond en die in het daaropvolgende studiejaar geen schooldag meer heeft. Zo’n medewerker moet als vakvolwassene (trede 21(0)) worden ingedeeld in de salarisgroep van zijn functie.  

Als een BBL-student na een afgeronde BBL-opleiding doorstroomt naar een nieuw BBL-traject dan is deze regel niet verplicht. Wilt u een doorlerende BBL-student toch financieel belonen? Dan is dat door het minimum-karakter van de cao mogelijk. U kunt denken aan een loonsverhoging waarvan u de hoogte zelf mag bepalen. Maar u kunt ook iets doen ten aanzien van het doorbetalen van de scholingsdag. Op niveau 2 wordt het doorbetalen van de scholingsdag al door de cao verplicht. 

Cao Carrosserie 

De cao Carrossie kent BBL-loontabellen. Een BBL-student wordt aan het begin van de studie ingedeeld in een loontabel, waar hij de hele studie tot maximaal 21 jaar in blijft zitten. Is een werknemer klaar met de BBL-opleiding dan gaat deze werknemer naar de ‘gewone’ loontabellen. Tot en met 20 jaar wordt gekeken naar de leeftijd bij de salarisgroep van zijn functie. Na het bereiken van de vakvolwassen leeftijd van 21 jaar wordt er gekeken naar functiejaren en de salarisgroep van de functie 

Meer weten over het indelen in een functie? 

Wilt u meer weten over het werken met een BBL’er? Kijk hier. En voor vragen over het indelen in een functie voor de cao MvT én de cao Carrosserie kijkt u hier

Vragen? 

Heeft u vragen over het werken met BBL-studenten of het indelen in een functie? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring