Digitale veiligheid begint bij uw medewerkers – 5 tips!

Laatste update 20 september 2022 Leestijd: 3 min

Hoe kunt u zich als ondernemer het beste beschermen tegen hackers? Natuurlijk moeten uw systemen en software in orde zijn, maar de belangrijkste verdedigingslinie zijn uw medewerkers. Als zij betrokken zijn, goed geïnformeerd én getraind dan heeft u al de helft gewonnen.

5 tips over hoe u medewerkers kunt betrekken bij uw digitale veiligheid:

 

1. Praat met uw medewerkers
Ga het gesprek aan met uw medewerkers. Vraag over hun eigen ervaringen met spam, hackers, wachtwoorden en nepmails. Leg ook uit hoe belangrijk hun rol is als het gaat om de digitale veiligheid van het bedrijf. Een betrokken medewerker voelt zich verantwoordelijk en is alerter op dreigingen.

2. Leid uw medewerkers op
Zorg dat uw medewerkers goed getraind zijn. Elke medewerker moet op de hoogte zijn van de trucs die hackers gebruiken. Ze moeten weten hoe belangrijk updates zijn, en hoe ze de bedrijfsgegevens optimaal kunnen beschermen. Belangrijk: opleiden is een continu proces, dus dat moet u regelmatig aanbieden.

3. Vergeet de werkplek niet, ook thuis!
Dreigingen kunnen ook van binnenuit komen. Dus uw wachtwoord op een papiertje zetten en op uw scherm plakken kan echt niet meer. Maar stel ook procedures vast voor veilig wifi gebruik thuis en onderweg en het gebruik van schermbeveiliging voor als u even van uw bureau wegloopt.

4. Zorg dat iedereen alert blijft
Bespreek nieuwe ontwikkelingen met elkaar, bijvoorbeeld in een vooraf vastgesteld uurtje dat u één keer in de maand plant. Zo houdt u het onderwerp actueel en onderstreept u het belang ervan. Vraag vooral aan uw medewerkers hoe ze hier invulling aan willen geven, vaak komen er zo goede ideeën boven tafel.

5. Doe een “brand”oefening
Verras uw medewerkers met een nepaanval en test zo of iedereen weet wat hij moet doen. Ook kunt u via een speciale service een nep phishingmail laten sturen en zien wie daar intrapt. Belangrijk daarbij is wel dat u vantevoren aankondigt dat het gaat gebeuren. En dat het onderdeel is van de training.

Kortom: bescherm uw bedrijf, uw klanten en alles wat u hebt opgebouwd. Begin bij uw medewerkers! Wilt u begeleiding? Dat kan via het speciale programma: In twee maanden Samen Digitaal Veilig. Meld u hier aan: https://www.samendigitaalveilig.nl/mobiliteit.

Bekijk ook:

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring