De Garantiekwestie: Bent u verplicht een occasion met BOVAG Garantie te verkopen?

Laatste update 29 september 2022 Leestijd: 3 min

De verlenging van BOVAG Garantie naar 12 maanden roept soms vragen op. In De Garantiekwestie behandelt BOVAG veelvoorkomende vragen van leden. Deze keer geven we antwoord op de vraag of u verplicht bent een occasion met BOVAG Garantie te verkopen.

Het antwoord luidt: bij de verkoop van gebruikte auto’s mag u afzien van het geven van BOVAG Garantie, behalve voor de auto's waarmee u adverteert op viaBOVAG.nl. Leg dat bij voorkeur goed vast op de koopovereenkomst. De wettelijke garantie kan en mag u niet uitsluiten, want die is wettelijk vastgelegd en geldt dus altijd. (Wilt u weten wat ook alweer het verschil is tussen de wettelijke garantie en BOVAG Garantie? Kijk dan hier).  

En hoe zit het bij auto’s boven de € 4.500? 

BOVAG krijgt ook vaak de vraag of u wel of niet verplicht bent om BOVAG Garantie te geven op auto’s boven de € 4.500. Het antwoord daarop is: nee, het is al jaren niet meer verplicht om BOVAG Garantie te geven op auto's, behalve voor de auto's waarmee u adverteert op viaBOVAG.nl. Al zien we natuurlijk het liefst dat u wel BOVAG Garantie geeft, het onderscheidt u als BOVAG-bedrijf immers van andere bedrijven. Maak op de koopovereenkomst goed duidelijk of u wel of geen BOVAG Garantie geeft. Zo voorkomt u onduidelijkheden en misverstanden achteraf. 

Verplichte BOVAG Garantie bij andere voertuigen 

Bij gebruikte caravans is BOVAG Garantie verplicht vanaf € 3.500, bij vouwwagens € 2.000, bij campers € 30.000,- en bij gebruikte fietsen € 250,-. Bij bromfiets, scooter en snorfiets geldt: het verkoopbedrag van het gebruikte voertuig moet tenminste de helft bedragen van de oorspronkelijke catalogusprijs. Bij een gebruikte motorfiets moet het aankoopbedrag minstens 35% van de nieuwwaarde en minimaal € 3.000 zijn. 

Andere vragen? 

Mogelijk heeft u andere vragen over de BOVAG Garantie (en de wettelijke garantie, die de basis vormt voor BOVAG Garantie). De antwoorden op deze vragen vindt u op mijn.bovag.nl/garantie. Staat uw vraag er niet bij? Bel of mail dan met BOVAG Ledenadvies via 030 - 65 95 300 / ledenadvies@bovag.nl

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring