Corona leeft op: zo zit het nu met de basisadviezen en de regels voor testen, quarantaine en isolatie

Laatste update 29 september 2022 Leestijd: 4 min

Het aantal coronabesmettingen loopt sinds enkele weken op, berichtte het RIVM deze week. Ook in de ziekenhuizen is een stijging te zien. Mogelijk is dit het begin van de verwachte coronanajaarsgolf. Het RIVM meldt dat het belangrijk is dat u rekening houdt met de basisadviezen en dat het belangrijk blijft om te testen en te vaccineren. Daarom zetten we nog een keer de basisregels op een rij. En we leggen uit hoe het zit met de regels rondom testen, quarantaine en in isolatie en loondoorbetaling in deze situaties. Over de sectorplannen waarin per branche gerichte acties staan om corona onder de duim te houden, is nog onduidelijkheid.

Basisregels

  • Hygiëne-adviezen (o.a. handen wassen, in elleboog hoesten/niezen en contactloos betalen)
  • Klachten? Blijf thuis en doe direct een test
  • Ga thuis in isolatie na een positieve (zelf)test
  • Zorg voor voldoende frisse lucht
  • Haal een vaccin of booster- of herhaalprik
  • Houd afstand 
  • Thuiswerken
Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Regels (zelf)testen, quarantaine en isolatie


Contact gehad met een besmette persoon: Als er (nauw) contact is geweest met een besmette persoon gelden er geen quarantaineregels. De werknemer kan dus gewoon naar het werk komen. Wel is het advies om de eerste 10 dagen na het contact extra alert te zijn op klachten en zo nodig een zelftest te doen. 

Een huisgenoot met corona: Als een huisgenoot corona heeft mag de rest van het huishouden gewoon naar buiten. Er geldt geen quarantaineplicht. Maar ook hier is het verstandig om de gezondheid goed in de gaten te houden. En geldt bij klachten het doen van een zelftest. 

Klachten: Om welke klachten gaat het ook alweer? Neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts en plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping) kunnen symptomen van corona zijn. Om verspreiding te voorkomen is het advies om thuis te blijven en eerst een zelftest te doen. Het is niet meer nodig om naar de GGD te gaan voor een test. De zelftesten zijn gewoon in de winkel te koop.  
 
Bij een negatieve zelftest gelden er geen speciale regels en mag de persoon naar buiten en naar het werk. Het advies is wel om bij verergering of nieuwe klachten opnieuw een zelftest te doen.  

Positieve zelftest: Bij een positieve zelftest geldt een isolatieadvies. Blijf thuis en blijf – als dat mogelijk is - ook bij huisgenoten uit de buurt. De isolatie duurt minimaal 5 dagen en eindigt als u daarna 24 uur klachtenvrij bent. Na 10 dagen isolatie is deze sowieso voorbij. 

Wat betekent dit op de werkvloer? 
Er zijn dus twee situaties waarin de overheid mensen vraagt thuis te blijven:  
  • Na een positieve zelftest, waarbij er voor de werkgever twee varianten zijn:  
    • De medewerker heeft klachten en meldt zich ziek. Wanneer een werknemer ziek is, gelden de normale regels bij ziekte. De werknemer meldt zich ziek en de werkgever is in principe verplicht om het loon door te betalen tot het percentage zoals dat in de cao is bepaald. Dit geldt ook als de werknemer in het buitenland zit en daar ziek is geworden.  
    • De medewerker heeft geen klachten, maar blijft thuis volgens het isolatieadvies. Als er niet thuisgewerkt kan worden, zult u het loon moeten doorbetalen. De hoofdregel is namelijk dat de werkgever het loon doorbetaalt tenzij de oorzaak om niet te werken in de risicosfeer van de werknemer ligt. Van dat laatste is geen sprake.   
  • Bij klachten voordat er getest is. In principe hoeft deze situatie niet lang te duren, want als er een zelftest thuis ligt kan de test direct worden afgenomen.  

 

Sectorplannen

Over de sectorplannen, waarin per branche gerichte acties staan om corona onder de duim te houden, is nog onduidelijkheid omdat de Tweede Kamer er nog verdeeld over is.

Vragen?  

Wilt u meer weten of heeft u vragen? Neem contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring