Nieuwe keuringsmethodiek en nieuwe stickerprijs 

Laatste update 27 oktober 2022 Leestijd: 3 min

De steekproefcontroles op de BOVAG Onderhoudsbeurt van de afdelingen Caravan- en Camperbedrijven en Aanhangwagenbedrijven verdwijnen definitief. De invoering van de nieuwe keuringsmethodiek (samen met Aboma) heeft vanwege de coronacrisis ‘on hold’ gestaan, maar het bestuur van beide afdelingen heeft aangegeven komend jaar alsnog branchebreed te willen overstappen op de nieuwe keuringsmethodiek. Mede vanwege de positieve resultaten die we zien bij de eerste twintig bedrijven die al zijn overgestapt. De invoering van deze nieuwe keuringsmethodiek heeft effect op de stickerprijs, deze gaat voor 2023 omhoog.  

De aanleiding 

Om de kwaliteit van de BOVAG Onderhoudsbeurt te waarborgen, doen we elke twee jaar een steekproef bij bedrijven. Deze vindt plaats als de meeste beurten op de planning staan, dus in de drukste tijd van het jaar als monteurs en keurmeesters eigenlijk geen tijd hebben. De steekproef is bovendien een momentopname, een examen waarbij weinig ruimte is voor een goed inhoudelijk gesprek of begeleiding. Dat zorgt te vaak voor frustratie bij leden en BOVAG vindt dat dit beter moet en kan. BOVAG wil meer contact met leden, zodat we nog beter zicht hebben op wat er speelt en waar behoefte aan is bij bedrijven.  

De aanloop 

Op zoek naar een nieuwe manier van keuren, koos BOVAG voor de samenwerking met Aboma. In plaats van een steekproef doet Aboma aan keuringsbegeleiding. In 2019 startte BOVAG een pilot met een groep aanhangwagen-, caravan- en camperbedrijven. Naar aanleiding daarvan is de methodiek verder aangescherpt, wat leidde tot de lancering van een verbeterde versie van de Amtek-app voor BOVAG-leden. Onlangs kreeg het keuringsrapport de BOVAG-huisstijl en daarmee is de methodiek echt klaar voor een branchebrede uitrol. Twintig bedrijven hebben afgelopen seizoenen naar tevredenheid gewerkt met de Amtek-app en ook hun feedback op de nieuwe keuringsmethode is meer dan positief. Bij elkaar hebben deze bedrijven al meer dan vijfduizend onderhoudsbeurten op de Amtek-app uitgevoerd.  

Branchebrede uitrol 

Een brede uitrol van de nieuwe keuringsmethode heeft BOVAG vanwege de coronacrisis uitgesteld, waardoor we momenteel werken met twee systemen naast elkaar. Dit is op de lange termijn niet houdbaar en zorgt bovendien voor dubbele kosten voor de afdelingen. Gezien de buitengewoon positieve ervaringen van de eerste twintig bedrijven, hebben de besturen besloten komend jaar alsnog branchebreed over te stappen op de nieuwe keuringsmethode. De vaste kosten voor de nieuwe keuringsmethode worden per 1 januari 2023 verwerkt in de prijs van de BOVAG Onderhoudsbeurt-sticker. De stickers voor 2023 zijn vanaf 1 november 2022 zoals gebruikelijk te bestellen via de BOVAG Ledenwinkel.  

Hulp bij overstappen

Uiteraard krijgt u voldoende tijd om de overstap naar de nieuwe keuringsmethodiek zorgvuldig te maken. BOVAG helpt u daar zo goed mogelijk bij, de komende tijd zullen wij hier uitgebreider over communiceren. Heeft u vragen? Stel deze dan per e-mail via aanhangwagen@bovag.nl of caravancamper@bovag.nl of bel BOVAG Ledenadvies op (030) 659 53 00. 

De winterperiode is het uitgelezen moment om ook over te stappen naar de Amtek-app. Meer weten over de nieuwe keuringsmethode, de kosten en hoe u kunt overstappen? Ga naar mijn.bovag.nl/keurenmetamtek.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring