Wat wordt de koers van de brandstoftransitie? Topsprekers geven antwoord tijdens het BOVAG Brandstofdebat

Laatste update 10 maart 2022 Leestijd: 4 min

Voor alles wat in de toekomst gaat rollen, rijden en varen geldt dezelfde vraag: op welke brandstof zal dat zijn? Wordt het allemaal elektrisch? Is er nog plaats voor waterstof? En welke rol spelen hernieuwbare brandstoffen? Voor alle ondernemers in de mobiliteitsbranche – van tankstations en verhuurbedrijven tot autobedrijven en revisiebedrijven – is het van cruciaal belang om antwoord op die vragen te krijgen. Daarom organiseert BOVAG op 13 april het BOVAG Brandstofdebat in DeFabrique in Utrecht. Hier presenteert BOVAG de vernieuwde brandstofvisie en gaan topsprekers met elkaar in debat. Wilt u hierbij aanwezig zijn? Meld u dan aan via de link in dit bericht.

Het BOVAG Brandstofdebat bestaat uit drie debatrondes met elk een eigen thema: hernieuwbare brandstoffen, waterstof en EV. Het debat wordt gevoerd door sleutelfiguren in het brandstofvraagstuk: onze overheid, oliemaatschappijen, autofabrikanten, leveranciers én ondernemers. De regie is in handen van energiedeskundige Remco de Boer. Daarnaast spreken we Han ten Broeke (voorzitter van BOVAG) en met Jasmin Schous (EU-coördinator Duurzame Mobiliteit Ministerie Infrastructuur en Waterstaat) over onder andere Fit for 55, het Europese maatregelenpakket dat moet zorgen dat in 2030 55% minder emissie wordt uitgestoten dan in 1990. 

De debatrondes en sprekers op een rij:

Debatronde 1: hernieuwbare brandstoffen

Hoe realistisch is lobbyen voor een product dat door de overheid al is weggezet als niet duurzaam? Hebben we deze brandstoffen écht nodig in de transitiefase? Is het voor tankstations rendabel om hier op in te zetten de komende jaren? Als auto’s toch steeds zuiniger worden, dan is dat toch ook op te vangen met hybride voertuigen? Hoe zit dat met de vraag hiernaar? Vier sprekers gaan hierover in debat:
 • Petrouschka Werther, directeur Duurzame Mobiliteit bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 
 • Erik Klooster, directeur Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI)
 • Eric van den Heuvel, directeur Platform Hernieuwbare Brandstoffen 
 • Rogier Kuin, manager Public Affairs bij BOVAG

Debatronde 2: Waterstof (H2)

In 2017 en 2019 hebben we vol ingezet op H2 voor mobiliteit, hoe realistisch is dat vijf jaar later nog? Waterstof krijgt veel aandacht maar niet voor vervoer. Gaat het een niche worden of neemt het toch een prominente plaats in straks? Wat doen fabrikanten? Heavy duty, scheepvaart, industrie? Vier sprekers gaan hierover in debat:
 • Petrouschka Werther, directeur Duurzame Mobiliteit bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
 • Jan Paul Kerkhof, eigenaar multi energy tankstation (H2 en ultrasnelladen) 
 • Peter Soonius, senior programmaleider Mobiliteit & Markt bij Natuur & Milieu
 • Alex Kaat, kernteamlid van het H2 Platform

Debatronde 3: EV

Hoeveel minder fossiele brandstof wordt in 2030 verkocht en hoeveel EV’s rijden er dan rond? Wat is de impact voor het tankstation, autobedrijf, verhuurbedrijven en andere branches? Hoe realistisch is het om volledig te focussen op de klimaatambities? Wat zijn de gevolgen voor het net? Vier sprekers gaan hierover in debat:
 • Petrouschka Werther, directeur Duurzame Mobiliteit bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
 • Nancy Kabalt, voorzitter Formule-E team 
 • Rogier Kuin, manager Public Affairs bij BOVAG
 • Peter Soonius, senior programmaleider Mobiliteit & Markt bij Natuur & Milieu
Bekijk de CV’s van de sprekers op mijn.bovag.nl/brandstofdebat.

Meer informatie en aanmelden

Het inhoudelijke programma duurt van 15:00-16:30 uur en aansluitend is een netwerkborrel. Wilt u er bij zijn? Meld u dan aan via de onderstaande button. Hier vindt u ook meer informatie over de sprekers en de dagvoorzitter.

Aanmelden BOVAG Brandstofdebat
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring