Bemande snelwegtankstations ook verplicht tot inname puursapflesjes

Laatste update 03 maart 2022 Leestijd: 2 min

Producenten van flesjes met puur sap (zonder toegevoegd water of suiker) kunnen sinds kort vrijwillig deelnemen aan het statiegeldsysteem. Bemande tankstations langs de snelweg zijn verplicht om deze sapflesjes in te nemen.


Sinds juli 2021 geldt een statiegeldplicht voor kleine plastic flesjes van frisdranken en water. Voor flesjes met honderd procent puur sap (zonder toegevoegd water of suiker) geldt deze statiegeldverplichting niet. Producenten maakten echter onterecht gebruik van deze uitzondering; zij voegden wel water of suiker toe aan de sappen maar hieven geen statiegeld. De Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) oordeelde in januari dat ook sappen waaraan suiker of water is toegevoegd, worden beschouwd als frisdrank, en dus onder de statiegeldplicht vallen.

Ook inname puursapflesjes

Om verwarring bij de consument te voorkomen en zoveel mogelijk plastic te kunnen recyclen, opent Statiegeld Nederland het statiegeldsysteem nu ook voor in plastic flesjes verpakte pure sappen. Producenten van deze sappen mogen zelf kiezen of ze aan het statiegeldsysteem meedoen. Bemande tankstations langs de snelweg zijn als innamepunten van plastic statiegeldflesjes verplicht om ook deze puursapflesjes in te nemen.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring