[HERINNERING] Vanaf 1 juli zijn bemande tankstations langs snelweg verplicht tot inname plastic flesjes

Laatste update 03 juni 2021 Leestijd: 2 min

Bemande tankstations langs de Nederlandse snelwegen worden vanaf 1 juli 2021 verplichte innamepunten van plastic statiegeldflessen. U krijgt de kosten hiervoor vergoed.

Innamelocaties mogen zelf bepalen hoe ze de inname organiseren, handmatig of machinaal. In beide gevallen ontvangt het station een kostenreflectieve vergoeding van Statiegeld Nederland. Hiermee wordt bedoeld dat tankstations een vergoeding krijgen voor hun aandeel in de kosten. Bij inname krijgt de consument € 0,15 voor het flesje retour, een bedrag dat ook kan worden verrekend met een nieuwe aankoop. Tankstations die voor deze manier van inname kiezen, krijgen per flesje een lagere vergoeding dan tankstations die investeren in een volautomatische Reverse Vending Machine (RVM), zoals die al jarenlang in gebruik zijn bij supermarkten voor de inname van grote PET-flessen. Om een RVM rendabel in te kunnen zetten moet een station wel een zeer groot aantal flessen retour krijgen.

Bags

De ingezamelde flesjes worden op het station verzameld in een small of big bag en vervolgens centraal geteld, om zorg te dragen voor een goede vergoeding en om fraude te voorkomen. De grossier neemt bij een levering aan het station de flessen retour, zodat deze verder verwerkt worden.

RVM in of buiten winkel

Tankstations hebben een zekere vrijheid bij de plaatsing van de RVM. Net als bij supermarkten mogen deze ook bij tankstations buiten de winkelruimte worden geplaatst. De RVM’s kunnen bovendien in de kleuren van het tankstation worden geleverd.

Instroom

Alle grote en kleine plastic flessen worden voorzien van een nieuwe EAN-code en Statiegeld-logo. Hiermee is voor zowel het kassasysteem, als de medewerker, als de consument snel duidelijk of een fles al dan niet recht geeft op statiegeld. Vanaf april 2021 stromen de grote flessen en vanaf juni 2021 de kleine flessen met nieuwe etiketten in. Na de invoering van de innameplicht op 1 juli 2021, mag de restvoorraad met verouderde EAN-codes nog worden verkocht op de stations.

Neem voor meer informatie of vragen contact op met BOVAG Ledenadvies: (030) 659 53 00.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring