Aftersales Monitor: gemiddeld 529 euro per auto uitgegeven aan after sales in 2021

Laatste update 17 maart 2022 Leestijd: 3 min

In 2021 is er gemiddeld, over een heel jaar gemeten, 529 euro per auto uitgegeven aan onderhoud en reparatie. Bij een elektrische auto (EV) was het gemiddelde onderhoudsbedrag per auto aanzienlijk lager: 340 euro per jaar. Dat blijkt uit de vernieuwde BOVAG-RAI Aftersales Monitor 2021, uitgevoerd door Multiscope. BOVAG-leden hebben exclusief toegang tot een interactief dashboard met een schat aan gegevens uit dit onderzoek via onderstaande button.

Naar de interactieve After Sales Monitor

De aftersalesomzet in de automotive branche bedroeg in 2021 3,67 miljard euro. Verdeeld over bijna 12 miljoen onderhoudsmomenten, van bandenwissel tot grote beurt, leverde dat een gemiddeld bedrag per onderhoudsmoment (beurt, onderhoud, reparatie) van 313 euro op. Bij EV's was dat 193 euro.

Verreweg de belangrijkste reden voor garagebezoek is 'APK+beurt' (28%*, meting in H2 2021). Gevolgd door 'onderhoudsbeurt' (19%*) en 'tussentijdse reparatie' (17%*). 
Een auto kwam in 2021 gemiddeld 1,69 keer in de werkplaats. Een elektrische auto bezocht net iets vaker dan gemiddeld een garage: 1,76 keer. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat EV's relatief jong zijn, veelal zakelijk gereden worden en dus vaker dan gemiddeld naar de garage gaan voor een zomer-winterbandenwissel. Bij auto's tot 4 jaar oud is de bandenwissel in 10% van de gevallen de reden voor garagebezoek. Vanaf 4 jaar halveert dat grofweg.

Reden-garagebezoek-(2).jpg

Merkdealers namen in 2021 35%* van de onderhoudsmomenten voor hun rekening, onafhankelijke BOVAG-bedrijven 26%*, niet BOVAG-autobedrijven 11%* en fastfitters 6%*. (de rest van reparatie en onderhoud vond plaats door o.a. schadebedrijven, ruitherstellers en doe-het-zelvers)
Bij auto's ouder dan 10 jaar is het aandeel onafhankelijke BOVAG-bedrijven overigens 30%*, tegen 22%* bij merkdealers. Bij auto's tot en met 3 jaar is het beeld tegengesteld. Daar is het dealeraandeel 66%*, tegen 11%* voor merkonafhankelijke BOVAG-autobedrijven.

Onderhoudsmomenten-per-leeftijdsklasse-auto.jpg

Kerngetallen-(1).jpg

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Disclaimer

Opzet, aanpak en panel (maandelijks gemiddeld 7.600 respondenten) van de BOVAG-RAI Aftersales Monitor zijn aangepast, en de uitvoering geschiedt door een nieuwe partij - Multiscope - waardoor cijfers en uitkomsten niet altijd even goed vergelijkbaar zijn met vorige edities. Daarom beschouwen BOVAG en RAI Vereniging deze 2021-editie als een nulmeting en worden vergelijkingen met voorgaande edities vermeden.
Sommige uitkomsten betreffen heel 2021, andere uitkomsten betreffen alleen de tweede helft van 2021. Waar dat laatste het geval is wordt dat aangegeven met een *.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring