Vakhandel levert ruim 20.000 EV-occasions 

Laatste update 02 juni 2022 Leestijd: 3 min

Uit de cijfers van BOVAG en RDC blijkt dat de vakhandel in de eerste vijf maanden van dit jaar 20.022 gebruikte elektrische personenauto’s heeft afgeleverd. Dat is 80 procent meer dan een jaar geleden en ruim de helft is aangeschaft door privépersonen. Voor particulieren is nog zo'n 3,5 miljoen euro EV-subsidie beschikbaar. 

Elke particuliere koper van een elektrische occasion kan 2.000 euro subsidie aanvragen, onder de voorwaarde dat de oorspronkelijke nieuwprijs van de auto niet meer dan 45.000 euro bedroeg en de actieradius meer dan 120 kilometer is. De overheid stelde voor 2022 ruim 20 miljoen euro subsidie beschikbaar en daar is op dit moment nog zo’n 3,5 miljoen van over. Zodra dat budget op is, gaat pas in januari 2023 een nieuwe pot open en die bedraagt dan 32,4 miljoen euro. Het subsidiebedrag per occasion blijft volgend jaar 2.000 euro. BOVAG ziet liever dat de budgetten van de komende jaren direct worden vrijgegeven, zodat er ook direct meer elektrische auto’s op de weg komen. Die dragen immers meteen bij aan het terugdringen van CO2-uitstoot in plaats van pas volgend jaar of in 2024, wanneer de regeling ook nog van kracht is. 

Volkswagen en Renault

57 procent van alle EV-occasions die de vakhandel tot en met mei verkocht was bestemd voor particuliere kopers. In absolute aantallen ging het om 11.399 privépersonen die een tweedehands elektrische auto aanschaften. Vorig jaar waren dat er in de eerste vijf maanden nog 4.560 en in twee jaar geleden 1.435. Opmerkelijk genoeg werden de afgelopen vijf maanden ook 4.598 gebruikte EV’s aan leasemaatschappijen verkocht. Het populairste merk onder particuliere kopers is dit jaar Volkswagen met 15 procent marktaandeel, op de voet gevolgd door Renault (14,5 procent) en met Hyundai op de derde plek (bijna 9 procent). De Renault Zoe is met 13 procent aandeel veruit het populairste model bij deze doelgroep. De Nissan Leaf wist dit jaar 8 procent van de particuliere EV-occasionkopers te interesseren en bijna 7 procent koos de elektrische Volkswagen Golf.


 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring