Neem basisregels weer in acht om coronabesmettingen onder controle te houden

Laatste update 23 juni 2022 Leestijd: 4 min

Net als VNO-NCW en MKB-Nederland roept BOVAG u op om de coronabasisregels (weer) goed in acht te nemen. Dat betekent: was uw handen, hoest en nies in uw elleboog, blijf thuis bij klachten en doe een test, zorg voor voldoende frisse lucht en haal een vaccin, booster- of herhaalprik. Met de basisregels kunnen we de momenteel oplopende besmettingen controleren, zodat we meer verzuim en mogelijke beperkingen kunnen voorkomen. Bovendien biedt de overheid bedrijven geen generieke coronasteun meer om de gevolgen van eventuele coronamaatregelen op te vangen.

Naleving van de basisregels is (weer) belangrijk nu het aantal coronabesmettingen in Nederland oploopt en de vakantieperiode zelfs nog moet beginnen. De ervaring van de voorbije twee zomers leert dat het toenemende reisgedrag leidt tot extra besmettingen. Daarom roept BOVAG in navolging van VNO-NCW en MKB-Nederland u op de basisregels op te volgen die de Rijksoverheid adviseert

 • Hygiëne-adviezen
  • Was vaak en goed uw handen met water en zeep. 
  • Hoest of nies in uw elleboog. 
  • Schud geen handen, geef liever een hoofdknik, boks of elleboog. 
  • Raak uw gezicht zo min mogelijk aan. 
  • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg. Was daarna uw handen. 
  • Daar waar het druk is, kunt u uzelf en anderen beschermen door het dragen van een mondkapje. 
  • Betaal bij voorkeur met pin of contactloos. 
 • Klachten: blijf thuis en doe direct een test: heeft u klachten die horen bij het coronavirus zoals verkoudheid, benauwdheid of? Voorkom dat u andere mensen besmet. Doe een zelftest. Wilt u weten wat u moet doen na een positieve zelftest? Doe dan de check (quarantainecheck.rijksoverheid.nl). 
 • Ga thuis in isolatie na een positieve (zelf)test: na een positieve zelftest of testuitslag van de GGD moet u direct in isolatie gaan. Dat betekent dat u thuis blijft en op een eigen kamer. Zodat u geen huisgenoten kunt besmetten. 
 • Zorg voor voldoende frisse lucht: frisse lucht helpt om de overdracht van het virus te beperken. Zorg dat uw winkel, kantoor of werkplaats meerdere keren per dag goed wordt gelucht. 
 • Haal een vaccin of booster- of herhaalprik: vaccinatie is de beste manier om uzelf en anderen te beschermen tegen ernstige ziekte door het coronavirus. Haal daarom een vaccin of booster- of herhaalprik. 
 • Houd afstand: u bent niet meer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Maar het blijft wel een veilige afstand. Geef elkaar de ruimte, ook bij bezoek thuis en op het werk. 
 • Thuiswerken: het kabinet roept werkgevers op om afspraken met werknemers te maken om thuiswerken te stimuleren. Het kabinet vraagt extra aandacht voor werknemers die zorgen hebben over hun gezondheid. Ook zij moeten veilig kunnen werken. Voor werknemers met klachten blijft gelden: blijf thuis en doe een test. Bij een positieve test: ga in isolatie en werk thuis als het kan. 

Regels (zelf)testen, quarantaine en isolatie 

Wilt u weten wat u moet dan als uw medewerker klachten heeft of positief test? Of wat u moet doen als u in aanraking bent geweest met een besmet iemand? Of wanneer u medewerker in isolatie moet? U krijgt de antwoorden op deze en andere vragen in dit artikel

Vragen? 

Heeft u vragen over de basisregels of de regels omtrent testen, quarantaine en isolatie? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring