Corona leeft op: Hoe zit het ook alweer met (zelf)testen, quarantaine en isolatie?

Laatste update 23 juni 2022 Leestijd: 3 min

De afgelopen dagen berichtten de media over een forse stijging in het aantal coronagevallen. Er wordt zelfs gesproken over een zomergolf. Dat roept de vraag op: hoe zit het ook alweer met testen, quarantaine (isolatie uit voorzorg) en in isolatie (als u besmet bent) gaan? Wij zetten de huidige regels voor u op een rij.

Contact gehad met een besmette persoon

Als er (nauw) contact is geweest met een besmette persoon gelden er geen quarantaineregels. De werknemer kan dus gewoon naar het werk komen. Wel is het advies om de eerste 10 dagen na het contact extra alert te zijn op klachten en zo nodig een zelftest te doen.

Een huisgenoot met corona

Als een huisgenoot corona heeft mag de rest van het huishouden gewoon naar buiten. Er geldt geen quarantaineplicht. Maar ook hier is het verstandig om de gezondheid goed in de gaten te houden. En geldt bij klachten het doen van een zelftest.

Klachten

Om welke klachten gaat het ook alweer? Neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts en plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping) kunnen symptomen van corona zijn. Om verspreiding te voorkomen is het advies om thuis te blijven en eerst een zelftest te doen. Het is niet meer nodig om naar de GGD te gaan voor een test. De zelftesten zijn gewoon in de winkel te koop. 

Bij een negatieve zelftest gelden er geen speciale regels en mag de persoon naar buiten en naar het werk. Het advies is wel om bij verergering of nieuwe klachten opnieuw een zelftest te doen. 

Positieve zelftest 

Bij een positieve zelftest geldt een isolatieadvies. Blijf thuis en blijf – als dat mogelijk is - ook bij huisgenoten uit de buurt. De isolatie duurt minimaal 5 dagen en eindigt als u daarna 24 uur klachtenvrij bent. Na 10 dagen isolatie is deze sowieso voorbij. 

Wat betekent dit op de werkvloer?

Er zijn dus twee situaties waarin de overheid mensen vraagt thuis te blijven: 

  • Na een positieve zelftest, waarbij er voor de werkgever twee varianten zijn: 
    • De medewerker heeft klachten en meldt zich ziek. 
    • De medewerker heeft geen klachten, maar blijft thuis volgens het isolatieadvies. Als er niet thuisgewerkt kan worden, zult u het loon moeten doorbetalen. De hoofdregel is namelijk dat de werkgever het loon doorbetaalt tenzij de oorzaak om niet te werken in de risicosfeer van de werknemer ligt. Van dat laatste is geen sprake.  
  • Bij klachten voordat er getest is. In principe hoeft deze situatie niet lang te duren, want als er een zelftest thuis ligt kan de test direct worden afgenomen. 

Vragen? 

Wilt u meer weten of heeft u vragen? Neem contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring