Horeca mag van start, showrooms en winkels weer open op reguliere tijden

Laatste update 28 januari 2022 Leestijd: 4 min

Onder voorwaarden mag de horeca in Nederland morgen de deuren weer openen, net als de cultuursector. Winkels mogen zich weer aan de openingstijden houden zoals die golden voor de coronamaatregelen. Ook theorielessen die niet noodzakelijk zijn voor een beroep mogen weer doorgaan. Dat maakten premier Rutte en minister Kuipers vanavond tijdens de persconferentie bekend. Bij de versoepelingen komt een klemmend beroep op iedereen om zich streng aan de basismaatregelen te houden waar het mondkapje onderdeel van uitmaakt. De nieuwe maatregelen gaan morgenochtend om 05.00 uur in.

Voor showrooms en winkels van BOVAG-leden betekenen de nieuwe maatregelen dat zij terug kunnen naar hun reguliere openingstijden en weer open kunnen gaan op koopavonden.

Tankstations 

Voor de horeca in tankstations aan onderliggend wegennet geldt: horeca mag open van 05:00 tot 22:00 uur, na 22:00 uur is alleen afhaal mogelijk. Als klanten zittend in het horecadeel hun consumptie nuttigen moet een coronatoegangsbewijs (CTB) getoond worden, ook door beroepschauffeurs. 

Voor de horeca in tankstations behorend bij het hoofdwegennet geldt: tijdens de reguliere tijden open voor iedereen, afhaal ook voor eenieder mogelijk. Hier geldt wel een CTB-plicht, maar deze geldt niet voor beroepschauffeurs. Afhaal na 22:00 uur is mogelijk.

Rijlessen 

Ook aan klanten die het rijbewijs niet voor hun beroep nodig hebben, mag vanaf morgen weer theorieles worden gegeven. Wel moet anderhalve meter afstand worden gehouden, hebben leerlingen een vaste zitplaats en dragen zij een mondkapje. De maximale groepsgrootte is voor de auto twee personen tenzij een derde persoon noodzakelijk is voor de uitoefening van het beroep en bij het wegbrengen en halen van leerlingen. Voor motorrijlessen (A-AM) geldt geen maximum groepsgrootte meer buiten. 

Naleving basisregels cruciaal 

De versoepelingen vinden plaats terwijl de besmettingen en ziekenhuisopnamen toenemen. Om opnieuw strengere maatregelen te voorkomen, een dringend verzoek aan iedereen in Nederland om zich nog strikter dan tevoren aan de basismaatregelen te houden. Dus: 

Basismaatregelen.jpg
Wijs ook uw klanten op deze basisregels als dat nodig is.

Advies: medisch mondkapje 

De overheid moedigt mensen aan om minimaal een medisch mondmasker (type 2) te dragen. Dit moet betere bescherming bieden tegen de uitstoot van virusdeeltjes dan bijvoorbeeld de stoffen mondkapjes. Het dragen van een mondkapje type 2 is geen verplichting. Er wordt ook geadviseerd om een mondkapje te dragen op drukke plaatsen buiten of als er binnen onvoldoende afstand gehouden kan worden (zoals in de werkplaats). 

Quarantaineregels  

Hoe het precies zit met de regels voor quarantaine leest u in dit bericht.

Thuiswerken 

Het thuiswerkadvies is ongewijzigd. Werk thuis als dat kan.

Evenementen 

Het is weer mogelijk om zowel binnen als buiten evenementen te organiseren. Bij een evenement moet anderhalve meter afstand worden gehouden en er mag maximaal een derde van de bezoekerscapaciteit worden gebruikt met daarop een maximum van 1.250 bezoekers per ruimte. Alle bezoekers moeten worden geplaceerd en vanaf 13 jaar geldt een controle van het coronatoegangsbewijs. Bij verplaatsing is het dragen van een mondkapje verplicht. 

Steunmaatregelen

Het steunpakket van de overheid wordt gehandhaafd tot en met het eerste kwartaal van 2022

Zes weken

Dit maatregelenpakket geldt voorlopig voor zes weken en het volgende weegmoment van de overheid vindt plaats over drie weken. 

Posters 

    No data found


Kijk voor het volledig overzicht van de maatregelen op:
 

Maatregelen per 26 januari 2022 op een rijtje: 

Aanpassingen-26-januari-2022_3.jpg
Aanpassingen-26-januari-2022_2.jpg

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring