Maritiem Masterplan: overheid co-financiert verduurzaming van de scheepvaart, doe mee met uw project!

Laatste update 07 december 2022 Leestijd: 4 min

Heeft u plannen voor het verduurzamen van de scheepvaart? Bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van een retrofitset? Dien uw project dan in voor het Martiem Masterplan, het plan voor verduurzaming van de scheepvaart waarbij de overheid via het Nationaal Groeifonds mee-investeert en tevens launching customer is. Dien uw project in door een zogeheten Letter of Intent in te vullen en uiterlijk 20 december aan te leveren bij uw branchemanager Michel Voorwinde.

Tijdens de ledenvergadering van Energiesystemen & Revisie op 1 december jl. kwam het al aan de orde: in de maritieme sector is een initiatief gestart om de binnen-, kust- en zeevaart te verduurzamen. Dit initiatief is bekend onder de noemer Maritiem Masterplan en haakt in op het Nationaal Groeifonds van de overheid – met dit fonds investeert het kabinet tussen 2021 en 2025 20 miljard euro in projecten die zorgen voor economische groei op de lange termijn. 

Nieuwe concepten

Met het Maritiem Masterplan wil men onder meer de transitie naar emissievrije scheepvaart versnellen om klimaatverandering tegen te gaan. Binnen dit plan zijn er vier routes gedefinieerd, te weten:
•    Waterstof als alternatieve brandstof;
•    Methanol als alternatieve brandstof;
•    LNG (vloeibaar aardgas) met carbon capture (ondergrondse CO2 opslag);
•    Digitalisering (ter ondersteuning van het modulair ontwerpen en bouwen van emissieloze demonstratieschepen).

Binnen deze routes konden onlangs plannen worden ingediend op het gebied van bijvoorbeeld onderzoek, innovatie en (kennis)ontwikkeling. De ideeën mochten ook een onderzoekend karakter hebben zolang ze maar leiden tot opschaling van de verduurzaming in de maritieme sector.

Ombouwset voor motoren

Een mogelijk passend project kan het ontwikkelen van een ombouwset voor motoren zijn, zodat motoren op dual fuel kunnen gaan draaien, waarbij de vervanging van diesel voor een duurzame brandstof significant moet zijn. Het ontwikkelen van zo’n ombouwset kan onder deze regeling worden uitgevoerd. Als zo’n geavanceerd systeem goed werkt, kan deze op andersoortige motoren worden toegepast waardoor de exploitatie kan worden vergroot. Denk aan het gebruik van industriële toepassingen. 

Letter of Intent

De eerste fase voor de projectaanvraag is reeds gepasseerd. Gelukkig bestaat de mogelijkheid projecten in een later stadium toe te voegen. Om dat kenbaar te maken moeten partijen die in de tweede fase een project willen indienen een zogenoemde Letter of Intent tekenen. Hierin wordt het project summier omschreven met daarbij een globale indicatie van de kosten. Het tekenen van de Letter of Intent verplicht tot niets; wél zorgt het ervoor dat uw ingediende voorstel wordt besproken in de open-call fase in 2023/2024. Download de Letter van Intent hier.

Doe mee!

Wilt u de komende jaren verduurzamen om uw bedrijf zeker te stellen van een toekomst? Heeft u wel oren naar het ontwikkelen van een ombouwset voor motoren? Of heeft u andere interessante plannen voor verduurzamingsprojecten? Maak dan gebruik van de mogelijkheid deze kenbaar te maken bij het Maritiem Masterplan. Dit doet u door de Letter van Intent in te vullen en ondertekend te sturen aan Michel Voorwinde via michelvoorwinde@bovag.nl. Hij zal ervoor zorgen dat alle Letters of Intent op de juiste plek terecht komen. Let op! De uiterste inleverdatum voor de Letter of Intent is 20 december 2022.

Vragen

Heeft u vragen over het invullen van de Letter of Intent, neem dan contact op met Michel Voorwinde (michelvoorwinde@bovag.nl / 06 – 54 25 39 85). Hij helpt u graag verder.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring