Online criminaliteit voorkomen? Begin bij uw medewerkers

Laatste update 03 juni 2022 Leestijd: 3 min

Kleine en middelgrote bedrijven zijn favoriet bij internetcriminelen, omdat ze vaak minder goed beveiligd zijn. Medewerkers zijn een belangrijke schakel in uw digitale veiligheid. Want door een makkelijk te hacken wachtwoord of het aanklikken van een phishingmail kunnen zij uw bedrijf veel schade toebrengen. Dit is eenvoudig te voorkomen! Het platform Samen Digitaal Veilig maakt medewerkers aan de hand van korte filmpjes bewust van de risico’s en geeft praktische tips waarmee zij de digitale veiligheid van uw bedrijf vergroten. Het gebruik van Samen Digitaal Veilig is gratis voor BOVAG-leden en hun medewerkers. 

Online criminelen maken gebruik van kleine foutjes die bijna iedereen wel eens maakt, dus ook uw medewerkers. De drie meest gemaakte fouten zijn:   
  1. Snel even een (nieuw) wachtwoord aanmaken. In de drukte maakt een medewerker een wachtwoord aan dat gemakkelijk te kraken is voor online criminelen. Of hetzelfde wachtwoord wordt op diverse plekken gebruikt, zowel voor privé- als werkaccounts. Zo kan een crimineel simpel op meerdere accounts ‘inbreken’.
  2. Te snel op een link klikken. Een medewerker opent in de drukte een neplink in een sms of mailtje, dat er bedrieglijk echt uitziet. Een online crimineel kan via zo’n phishingbericht eenvoudig gegevens stelen. 
  3. Negeren of uitstellen van updates, waardoor uw software niet goed (meer) beveiligd is. Updates zijn belangrijk om te beschermen tegen digitale criminaliteit.
Het is dus van belang om medewerkers te leren hoe ze bijvoorbeeld een sterk wachtwoord aanmaken, hoe ze een nepmail herkennen en hoe belangrijk het is om updates snel te installeren. Daar helpt het platform Samen Digitaal Veilig u bij! 

Samen Digitaal Veilig

Op het platform Samen Digitaal Veilig kunt u uw medewerkers trainen op digitaal veilig gedrag aan de hand van informatieve filmpjes en vragen. Deze filmpjes geven inzicht in de gevaren en geven praktische tips om uw online veiligheid te vergroten. Het volgen van de filmpjes kost een minimale tijdsinvestering en vergroot uw online veiligheid snel. Het platform geeft daarnaast ondernemers inzicht in waar ze staan op het gebied van digitale veiligheid, door handige checklists en vragen. Het gebruik van Samen Digitaal Veilig kost u niets als BOVAG-lid, dus ga er snel mee aan de slag! 

Ga direct naar samendigitaalveilig.nl/mobiliteit om u aan te melden of kijk op mijn.bovag.nl/samendigitaalveilig voor meer informatie.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring