Cao voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf nu definitief – 5 mei officieel vrije dag

Laatste update 06 mei 2022 Leestijd: 3 min

Het principeakkoord dat BOVAG en vakbonden op 17 maart jl. hebben gesloten voor de cao voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf is omgezet in een definitieve cao. De achterban van vakbonden heeft vandaag namelijk ingestemd met het gesloten akkoord. De achterban van BOVAG had eerder al ingestemd met het principeakkoord. De cao gaat voor BOVAG-leden in op 1 april 2022, dus met terugwerkende kracht. 

5 mei aanstaande definitief officiële feestdag 

De afspraak dat 5 mei als feestdag toegevoegd wordt aan de cao is hiermee definitief geworden. 5 mei staat vanaf nu genoemd als feestdag in de cao. Dit gaat direct in, dus geldt ook voor 5 mei van dit jaar. 

Werkt een medewerker toch op 5 mei? Dan moet een toeslag van 85% betaald worden. U kunt er ook voor kiezen om de gewerkte uren zonder toeslag uit te betalen en de medewerker in dezelfde of de volgende week een betaalde vrije dag te geven. Voor medewerkers van autoverhuurbedrijven, autowasbedrijven, rijwielstallingen en brandstofverkooppunten geldt een andere toeslag. Meer informatie over toeslagen vindt u hier

Let op: de afspraken in de cao over feestdagen en toeslagen wanneer een medewerker op een feestdag werkt, gelden voor alle medewerkers, met uitzondering van verkopers. Verkopers hebben op 5 mei dus geen recht op een vrije dag en als zij op 5 mei werken hoeven zij volgens de cao geen toeslag op het salaris te krijgen.  

Een ander gevolg van het ingaan van de nieuwe cao is dat u vanaf nu weer een proeftijd van twee maanden kunt afspreken in plaats van één maand. 

Aanmelding cao en algemeenverbindendverklaring 

Na aanmelding van de cao bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt direct ook algemeenverbindendverklaring (avv) aangevraagd. Met deze verklaring geldt de cao voor alle bedrijven en hun medewerkers in de sector, ook als zij geen lid zijn van BOVAG. BOVAG informeert u zodra de avv rond is.  

Cao-boekje 

Nadat de cao algemeen verbindend is verklaard zullen de cao-boekjes gedrukt worden. Zodra deze er is, ontvangen BOVAG-leden kosteloos één exemplaar. 

Vragen? 

Heeft u vragen over de cao voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring