Tien tips voor een goede bedrijfsoverdracht

Laatste update 08 oktober 2021 Leestijd: 3 min

Vroeg of laat staat praktisch elke ondernemer voor de keuze: hoe en wanneer ga ik stoppen met mijn bedrijf? Een beslissing die financieel, fiscaal, juridisch en zeker ook sociaal en emotioneel ingrijpend is. Het is belangrijk om de keuze dan ook tijdig en weloverwogen te maken en de zaken goed te regelen. Kom naar de kennissessie ‘Stoppen en doorgaan?’ of bereid u alvast voor met deze tien praktische tips.

  1. Begin op tijd: Reserveer voor het hele proces, van eerste gesprek tot daadwerkelijke overdracht, ongeveer vijf jaar.
  2. Betrek vanaf dag één de hele familie: Bespreek het onderwerp bedrijfsoverdracht vanaf dag één met de hele familie. Ook met gezinsleden die geen interesse in het bedrijf hebben getoond.
  3. Bepaal wie de opvolger wordt: Slechts tien procent van de jongeren heeft het plan in het familiebedrijf te stappen. Maar misschien heeft u medewerkers in het bedrijf met ambities. Bepaal in een vroeg stadium of de beoogde opvolger geschikt is.
  4. Schakel een adviseur in: Fiscaal en juridisch gezien is een bedrijfsoverdracht erg ingewikkeld. Schakel een adviseur in die u bij het hele traject bijstaat. 
  5. Praat met collega-ondernemers: Het kan verhelderend zijn om met ondernemers te praten die al ervaring met bedrijfsoverdracht hebben.
  6. Bekijk hoe uw bedrijf ervoor staat: Een opvolger moet weten waar hij of zij aan begint. Daarvoor moet inzichtelijk worden gemaakt hoe het bedrijf er financieel voor staat. En het bedrijf moet ook onafhankelijk van u kunnen functioneren. 
  7. Denk na over inkomsten en activiteiten na de overdracht: Het is verstandig om ruim voor de bedrijfsoverdracht na te denken over een leven na de bedrijfsoverdracht. 
  8. Praat met uw bank: Banken verlangen een goed onderbouwd overname- en bedrijfsplan. Het plan moet de bank het vertrouwen geven dat de opvolger aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.
  9. Betrek het personeel: Een bedrijfsoverdracht is ook voor het personeel een spannende tijd. Organiseer bijvoorbeeld een medewerkersbijeenkomst waar alle relevante informatie wordt gedeeld en waar ruimte is voor vragen. 
  10. Doe langzaam stapjes terug: Overdrager en opvolger moeten goede afspraken met elkaar maken. Wanneer neemt de opvolger bijvoorbeeld de leiding over het personeel? Door dit stapsgewijs te doen, kunnen de overdrager en opvolger langzaam wennen aan de nieuwe situatie. Maar ook de medewerkers en de klanten.

Kennissessie 'Stoppen en doorgaan?'

Goed voorbereid aan de slag met uw bedrijfsoverdracht? Kom dan naar de kennissessie die BOVAG hierover organiseert op: Klik op de bovenstaande links voor meer informatie en om u aan te melden of ga naar mijn.bovag.nl/stoppenendoorgaan.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring