BOVAG als eerste van start met landelijk project cyberveiligheid

Laatste update 15 oktober 2021 Leestijd: 4 min

Demissionair ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat), voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland en BOVAG hebben vandaag, op de eerste dag van de Week van de Veiligheid, hun handtekening gezet onder het samenwerkingsproject Samen Digitaal Veilig. Binnen dit project gaan branche-, beroeps- en ondernemersverenigingen zelf aan de slag met een normering om aangesloten bedrijven beter te ‘wapenen’ tegen cybercriminaliteit. BOVAG bijt het spits af.

De ondertekening vond plaats bij de vestiging van BOVAG-lid Hertz Autoverhuur in Den Haag. Het project Samen Digitaal Veilig is onderdeel van nieuwe samenwerkingsafspraken, waarin MKB-Nederland, VNO-NCW en de ministeries van Justitie en Veiligheid en Economische Zaken en Klimaat de handen ineenslaan, en richt zich op het ‘cyber-weerbaar’ maken van bedrijven richting een branchenormering. Bedrijven die die norm halen, mogen zich als zodanig registreren. Andere bedrijven in de keten weten daardoor dat zij met een partij in zee gaan die alle mogelijke maatregelen tegen cybercriminaliteit heeft genomen. BOVAG gaat als eerste brancheorganisatie met zo’n normering aan de slag. 

Video’s en toetsen

Ondernemers zijn praktisch ingesteld en hebben doorgaans weinig tijd zich te verdiepen in zaken buiten hun eigen werkterrein. Het platform Samen Digitaal Veilig start daarom eerst met het meest cruciale deel van weerbaarheid van ondernemingen: kennis en bewustwording van de medewerkers. Daarmee is cybersecurity niet alleen onderwerp van gesprek binnen de directiekamer, maar binnen de gehele organisatie. Er wordt voorzien in een elektronische leeromgeving met korte video’s en toetsen, bijvoorbeeld over wachtwoordbeheer. Een met goed gevolg afgelegde toets wordt in een dashboard bijgehouden. De onderneming wordt weerbaarder én de ondernemer wordt ontlast. Daarnaast wordt voorzien in een interface ‘ondernemer – IT-leverancier’; immers, een ondernemer is geen IT-deskundige compleet met helpdesk. Het platform werkt intensief samen met Digital Trust Center en is erop toegespitst dat het informatieaanbod altijd pragmatisch moet zijn voor een mkb’er. Lancering van dit platform is gepland eind januari 2022 en vrij snel daarna zal deze voor alle brancheorganisaties beschikbaar zijn.

Landelijke Week van de Veiligheid

Cybercriminaliteit is uitgegroeid tot een ware plaag voor (ook) het bedrijfsleven. Bijna de helft van alle bedrijven heeft hiermee al op een of andere manier te maken gehad, met een schadebedrag van tenminste 10 miljard euro op jaarbasis. Deze week is het de Week van de Veiligheid, waarbij elke dag in het teken staat van een specifieke vorm van criminaliteit. De eerste dag was dat cybercriminaliteit. Voor de andere thema’s en meer informatie op maakhetzeniettemakkelijk.nl.

Op de BOVAG-agenda

Bij BOVAG staat criminaliteit hoog op de agenda, en dan met name het ondersteunen van leden om veilig te ondernemen. Daarvoor zitten we op diverse plekken aan tafel met ministeries, politie en ondernemersorganisaties om problemen te adresseren en leden hulp te bieden. BOVAG heeft praktische tools om criminaliteit te voorkomen, zoals het waarschuwingssysteem Elena voor auto-, gemotoriseerde tweewieler-, verhuur- en deelautobedrijven. BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven doet deze Week van de Veiligheid mee met een eigen programma, kijk daarvoor op mijn.bovag.nl/weekvandeveiligheid. Kan BOVAG u ergens bij helpen of heeft u vragen? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies of met uw accountadviseur.

Convenant-Samen-Digitaal-Veilig-web.jpg
Op de foto (van links naar rechts): Leendert-Jan Visser (algemeen directeur MKB-Nederland), Jacco Vonhof (voorzitter MKB-Nederland), Ferd Grapperhaus (demissionair minister van Veiligheid en Justitie), Peter Niesink (algemeen directeur BOVAG) en Henk van den Helder (managing director Hertz Benelux en voorzitter BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven).

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring