Verruiming betaaltermijn nieuwe bpm-regeling

Laatste update 12 november 2021 Leestijd: 3 min

Artikel 8-vergunninghouders mogen dankzij lobby van BOVAG en RAI Vereniging in de nieuwe bpm-regeling eens per kwartaal betalen in plaats van eens per maand. Dat heeft de Belastingdienst in een brief aan vergunninghouders laten weten. De nieuwe bpm-regeling gaat in op 1 januari 2022, maar het aanvragen van een verruimde betaaltermijn kan pas vanaf 1 juli 2022. De Belastingdienst heeft de tussenliggende tijd nodig om de IT-systemen in orde te maken. 

Het moment van bpm betalen wordt vanaf 1 januari 2022 naar voren gehaald. Als ondernemer betaalt u vanaf 1 januari 2022 de bpm al tijdens de kentekenregistratie, in plaats van bij de tenaamstelling. U moet als het ware de bpm voorfinancieren. De nieuwe gang van zaken rondom bpm geldt voor personenauto’s, motorfietsen en kampeerauto’s. Dankzij de lobby van BOVAG en RAI Vereniging is het mogelijk om vanaf 1 juli 2022 niets eens per maand maar eens per kwartaal de bpm af te rekenen met de Belastingdienst. De fiscus informeert artikel 8-vergunningshouders hierover middels een brief.

Grijs kenteken 

De nieuwe bpm-regeling is niet van toepassing op het grijs kenteken. Net als nu is namelijk de ondernemer verantwoordelijk voor de bpm-afdracht en eventuele rest-bpm. Ondernemers kunnen bpm-vrijstelling krijgen voor hun bestelauto, als zij voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet de auto 5 jaar in de onderneming blijven. Voldoet de ondernemer niet aan één of meer van deze voorwaarden, dan moet hij de rest-bpm betalen.

Situatie tot eind 2021 

Op dit moment geldt dat bij de kentekenregistratie van een voertuig de bpm wordt vastgesteld en vervolgens bij de tenaamstelling moet worden betaald. Bij gebruikte voertuigen mag wanneer er veel tijd zit tussen de eerste registratie en de tenaamstelling er op bpm worden afgeschreven. Voor nieuwe voertuigen geldt er een overgangsregeling: wanneer een voertuig vóór een tariefwijziging is ingeschreven en binnen twee maanden wordt tenaamgesteld, mag men kiezen voor het voordeligste tarief (het nieuwe of oude). Dit blijft gelden voor voertuigen die dit jaar nog geregistreerd worden.

Overgangsregeling bij wijziging bpm-tarieven 

Om misbruik van de nieuwe regeling te voorkomen bij bijvoorbeeld parallelimport, komt er in het nieuwe belastingplan een overgangsregeling voor nieuwe voertuigen (artikel 16a BPM), dit is eigenlijk een voortzetting van de huidige overgangsregeling. Voor gebruikte motorrijtuigen geldt dat u elk tarief mag kiezen vanaf twee maanden voor de datum eerste toelating op de weg (DET) tot en met de datum van de goedkeuring door de RDW. Lees hier meer over in dit bericht.

Lees ook:


 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring