Prijsstijgingen vanuit de fabrikant, mag u deze doorberekenen?

Laatste update 26 november 2021 Leestijd: 3 min

Dealers van caravans, campers en vouwwagens worden steeds vaker geconfronteerd met prijsstijgingen vanuit de fabrikant. Dit kan voor vervelende situaties met de consument zorgen als u deze door wilt belasten. Maar, wanneer mag u prijsstijgingen wel en niet doorberekenen? In de algemene voorwaarden staat dit uitgelegd onder artikel 5. Hieronder leest u hoe u dit in de praktijk kunt toepassen. 

De vraag of u prijsstijgingen wel of niet door mag berekenen aan de klant heeft te maken met of u vooraf een vaste prijs hebt afgesproken. Dit kunt u aangeven op de koopovereenkomst (bekijk hier een voorbeeld). 

Vast overeengekomen prijs

Als u een vaste prijs hebt afgesproken, mag u de prijsstijgingen vanuit de fabrikant niet doorbelasten aan de consument. Op basis van de koopovereenkomst moet uw klant het bestelde kampeermiddel voor de afgesproken prijs kunnen afnemen. U kunt eventueel aan de consument uitleggen dat het product duurder is geworden en overleggen of een tussenoplossing mogelijk is. Belangrijk is wel dat u de consument niet kan dwingen om een hogere prijs te betalen.

Geen vast overeengekomen prijs

Als uit de overeenkomst blijkt dat er sprake is van een niet vast overeengekomen prijs, dan kunt u de prijs wijzigen op grond van een wijziging vanuit de fabrikant of importeur. Breng de consument dan zo snel mogelijk op de hoogte van deze prijswijziging en de reden hiervan. Bij een prijsstijging vanuit de fabrikant of importeur kan de consument de overeenkomst binnen tien dagen ontbinden.

Koopovereenkomst

Gebruikt u de BOVAG Digitale Koopovereenkomst? Dan kunt u op de overeenkomst aangeven dat de prijs die u met de consument hebt afgesproken niet vaststaat. U kunt dus eventuele prijsstijgingen vanuit de fabrikant aan de consument doorbelasten. Dit doet u door op de koopovereenkomst het volgende vakje aan te kruisen:


 
U kunt voor de zekerheid daarnaast in het opmerkingenveld “de prijs is niet vast overeengekomen” zetten. Let op: het is van belang dat u het opmerkingenveld alleen gebruikt náást datgene wat erin staat over de prijs. Dat gedeelte is namelijk het meest relevant. 

Gebruikt u een eigen overeenkomst?

In geval van een eigen overeenkomst, is het belangrijk dat het gedeelte over de prijs er qua opmaak vergelijkbaar uitziet met de afbeelding hierboven om onduidelijkheden te voorkomen. Deze worden namelijk vaak in het voordeel van de consument uitgelegd.

Lees ook:

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring