Gedeeltelijke lockdown: dit betekenen de nieuwe maatregelen voor u

Laatste update 19 november 2021 Leestijd: 5 min

Het demissionaire kabinet heeft vanavond tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat Nederland vanaf zaterdag 13 november om 18.00 uur drie weken in een beperkte lockdown gaat. Dit houdt onder meer in dat niet-essentiële winkels, waaronder showrooms / winkels, hun deuren om 18.00 uur dienen te sluiten. Essentiële winkels sluiten om 20.00 uur. Werkplaatsen blijven open, zonder klantontvangst. Tankstations blijven geopend, maar het eet-en drinkgedeelte sluit om 20.00 uur. Afhalen kan nog wel. Rijscholen met particuliere klanten mogen na 18.00 uur niet meer lessen, beroepsrijlessen en –cursussen (met bestaande klanten) mogen nog wel na 18.00 uur worden gegeven. Evenementen kunnen onder voorwaarden doorgaan.

De maatregelen gelden vanaf zaterdag 13 november 18.00 uur en gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december, dit zijn:

  • Gedeeltelijke lockdown van drie weken. De maatregel is erop gericht te voorkomen dat grote groepen samenkomen en zo de virusverspreiding verder aanjagen.
  • Houd 1,5 meter afstand op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is. Wanneer er geen coronatoegangsbewijs verplicht is, geldt een mondkapjesplicht.
  • Niet-essentiële winkels moeten om 18.00 uur dicht. Dus showroom / winkels moeten dicht, maar werkplaatsen mogen ’s avonds geopend zijn, maar niet voor klantontvangst. 
  • Horeca en essentiële winkels, zoals supermarkt, dierenwinkel en drogisterij, zijn open tot 20.00 uur.
  • In de horeca is een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats verplicht. Horeca moet om 20.00 uur dicht, maar afhalen blijft mogelijk.
  • Tankstations inclusief hun shops mogen tot na 20.00 uur open blijven. De restrictie op sluitingstijden die geldt voor winkels, geldt niet voor tankstations. Voor horeca bij tankstations geldt: ligt uw tankstation langs de snelweg, dan moeten uw bezoekers in de binnenruimte een mondkapje op maar hoeven zij geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Ligt uw tankstation niet langs de snelweg, dan moet u de klanten die gaan zitten en wat gaan eten om een coronatoegangsbewijs vragen.
  • Contactberoepen: rijscholen mogen tot 18.00 uur rijlessen geven aan particulieren
  • Evenementen mogen plaatsvinden onder volgende voorwaarden: mensen hebben een zitplaats (geplaceerd), het evenement vindt alleen overdag plaats en stopt om 18.00 uur. Het maximale aantal bezoekers is 1250 personen, zij dienen een coronatoegangsbewijs te laten zien.
  • Het advies wordt weer om volledig thuis te werken, tenzij het écht niet anders kan. Deze maatregel gaat met onmiddellijke ingang in.

Deze maatregelen komen bovenop de regels die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht en de inzet van het coronatoegangsbewijs. Laat je bij klachten altijd testen, ook als je al gevaccineerd bent.

Steunmaatregelen 

Er is nog geen besluit of zicht op steunmaatregelen. Maandagochtend is daarover bewindspersonenoverleg, maandagmiddag overleg met sociale partners, waarschijnlijk volgt dinsdag berichtgeving over voortzetten van bestaande pakketten. VNO-NCW en MKB Nederland zetten in overleg met kabinet namens ondernemers in op schadeloosstelling van de getroffen sectoren (dat verder gaat dan steunmaatregelen).

Coronatoegangsbewijs en 2G (nog) niet aan de orde

Het kabinet gebruikt de komende drie weken om wetgeving voor te bereiden die onder meer bredere inzet van het coronatoegangsbewijs of 2G-beleid (alleen een coronatoegangsbewijs indien gevaccineerd en genezen) mogelijk maakt. Besluitvorming hierover volgt later. Dus: op dit moment zijn een coronatoegangsbewijs in de winkel of showroom  en 2G niet aan de orde.

Blijf de basisregels naleven, gebruik de hulpmiddelen

BOVAG roept u opnieuw op om de (basis)maatregelen en de mondkapjesplicht voor winkels / showrooms, bij bezoek van RDW en voor rijscholen goed na te leven. De komende dagen zal BOVAG het coronaprotocol up-to-date maken, de posters voor in uw bedrijf aanbieden en antwoorden geven op veel gestelde vragen.

Volgende persconferentie

De volgende persconferentie is naar verwachting over drie weken, 3 december, dan wordt de situatie opnieuw beoordeeld.

Meer informatie

Meer informatie over de nieuwe coronamaatregelen vindt op de website van de Rijksoverheid. Onder dit bericht vindt u ook de poster van de Rijksoverheid over de maatregelen en een het document met veel gestelde vragen en antwoorden.

Vragen?

Ga dan naar mijn.bovag.nl/corona of neem contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.

Q&A Rijksoverheid:

Veel gestelde vragen Rijksoverheid

Poster Rijksoverheid:

Download de poster:
Strengere-coronamaatregelen-13-november-(3).pdf.
 

Strengere-coronamaatregelen-13-november.png

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring