Toch weer rijlesverbod vanaf donderdagavond, geen tweede leerling in de auto

Laatste update 18 november 2021 Leestijd: 4 min

Een grote domper voor rijschoolhouders: vanaf donderdagavond 18 november 18.00 uur mag er toch geen rijles worden gegeven. Dat geldt ook voor beroepsmatige trainingen en cursussen zoals code 95 / nascholing. Alleen lessen voor A en AM zijn 's avonds toegestaan. Dat heeft het ministerie van I&W vanmiddag in een brief aan BOVAG meegedeeld. Het departement biedt in de brief excuses aan voor de gang van zaken en de onjuiste informatie. Op verzoek van BOVAG vanavond nog geen handhaving op deze maatregel.

Oorzaak van de verwarring is een te snelle interpretatie van het ministerie van I&W over de maatregelen voor rijscholen. Het verkeersdepartement heeft ten onrechte geconcludeerd dat rijlessen aan consumenten na 18.00 uur zijn toegestaan. In de brief van I&W aan de brancheorganisaties erkent het ministerie schuld en biedt excuses aan richting brancheorganisaties en hun leden. Het departement bekijkt hoe ze de branche gaat compenseren.  

Nieuwe regels 

De regels die vanaf nu gelden tot en met 4 december 06.00 uur 2021 zijn: 

Praktijklessen 

 • Rijlessen kunnen plaatsvinden tussen 6.00-18.00. Ongeacht of dit bijvoorbeeld voor beroep of bedrijf is
 • Motorrijlessen en brommerrijlessen kennen geen beperkingen in het tijdstip, omdat dit niet onder een contactberoep valt en niet een publieke plaats betreft
 • Het mondkapje is verplicht voor leerling en instructeur
 • Ook moet iedereen zich aan de basisregels tegen verspreiding van COVID-19 houden zoals inachtneming anderhalve meter
 • De gezondheidscheck is verplicht
 • Tijdens de rijles mogen in beginsel niet meer dan twee personen in de auto aanwezig zijn, tenzij een derde persoon noodzakelijk is voor de uitoefening van het beroep, bijvoorbeeld de (kandidaat)instructeur of (tweede) examinator in het kader van diens stage of opleiding. 

Praktijkexamens 

 • Praktijkexamens bij het CBR kunnen plaats vinden tussen 6.00-18.00
 • Bij een rij-examen mogen niet meer dan twee personen in de auto aanwezig zijn, tenzij een derde persoon noodzakelijk is voor de uitoefening van het beroep, bijvoorbeeld de (kandidaat)instructeur of (tweede) examinator in het kader van diens stage of opleiding
 • Het mondkapje is verplicht voor leerling en examinator
 • Ook moet iedereen zich aan de basisregels tegen verspreiding van COVID-19 houden zoals inachtneming anderhalve meter
 • De gezondheidscheck is verplicht.  

Theorielessen en –examen 

 • Theorielessen voor de verschillende categorieën die in een publieke ruimte worden verzorgd, zijn toegestaan tussen 06:00 en 18:00 uur. Dit heeft te maken met het feit dat publieke ruimtes voor cursussen en trainingen in beginsel na 18:00 uur dicht moeten zijn.
 • Theorielessen met een beroeps- of bedrijfsmatig karakter, bijv. code 95 training/nascholing en bijscholing voor instructeurs, kunnen ook na 18:00 uur plaatsvinden.  

Er geldt namelijk een uitzondering voor locaties voor cursussen en trainingen die noodzakelijk zijn voor beroep- of bedrijf. 

Er is ook een uitzondering voor de cursussen in het kader van de educatieve maatregelen van het CBR. 
 • Het theorie-examen kan eveneens plaatsvinden. Hiervoor geldt geen beperking ten aanzien van sluitingstijd en is expliciet uitgezonderd
 • Het mondkapje is ook hier verplicht
 • Ook moet iedereen zich aan de basisregels tegen verspreiding van COVID-19 houden zoals inachtneming 1,5 m. 

Vanavond geen handhaving 

Het lesverbod gaat met terugwerkende kracht in op zaterdag 13 november, wat zou betekenen dat u vanavond al niet zou mogen lessen. Echter, op verzoek van BOVAG heeft het ministerie van I&W de Veiligheidsregio’s opdracht gegeven vanavond niet te handhaven. Dit betekent dat uw ingeplande lessen van vanavond door kunnen gaan. 

Vragen en klachten? 

Het ministerie van I&W heeft een loket opengesteld waar leden terecht kunnen voor vragen en klachten. U kunt mailen naar: publiekwv@minienw.nl

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring