BOVAG blij met aangenomen motie: focus op mkb binnen kosten Opslag Duurzame Energie (ODE)

Laatste update 05 november 2021 Leestijd: 3 min

BOVAG, MKB NL en VNO NCW hebben bij de Tweede Kamer steun gevonden om de voorgenomen verlaging van de ODE voor het mkb door te laten gaan. Deze verlaging dreigde even teniet te worden gedaan, maar de motie zorgt er nu toch voor dat een eerste stap in de ODE-verlaging voor het mkb er komt.

Eerder dit jaar riep BOVAG brancheorganisaties mee op om de scheefgegroeide ODE-heffing voor met name mkb te herstellen. Immers sinds een shuffeling op Prinsjesdag 2019 bracht alleen het mkb al 0,9 mld. euro op via ODE, een heffing op de elektriciteitsrekening voor het vullen van de SDE++-subsidiepot waarvan het mkb nauwelijks gebruik kan maken. In 2022 is dat al 1,9 mld. Een stijging van maar liefst 1 miljard euro. Voor individuele (BOVAG-)ondernemers gaat het om een stijging per aansluiting die oploopt tot duizenden euro’s per jaar. Geld dat zij beter kunnen steken in het verduurzamen van hun pand en processen. 

Prinsjesdag 2021 

Kort voor het BOVAG Prinsjesdagevent werd bekend dat de Tweede Kamer 500 miljoen euro zou uittrekken voor het verlagen van de ODE (375 miljoen euro schijf 1 – ook huishoudens en 125 miljoen voor schijf 2 en 3 – specifiek mkb). Echter nog geen maand later dreigde deze in totaal 500 miljoen euro te worden opgeslokt in de energieprijzendiscussie voor alleen huishoudens. Tijdens het Prinsjesdagevent heeft BOVAG ook de ODE-problematiek voor mkb aangehaald en werd deze ook erkend en onderschreven door MKB Nederland-voorzitter Jacco Vonhof en Tweede Kamerlid Grinwis (CU) die zich beiden uitspraken zich hard te maken voor het repareren van de scheefgroei van ODE voor het mkb.

Eerste stap in de goede richting

BOVAG heeft samen met MKB Nederland en VNO NCW gereageerd op het dreigende verlies van een eerste stap van ODE-verlaging voor het mkb en steun gevonden bij Tweede Kamerleden. We zijn dan ook blij met de motie die deze week is aangenomen waarmee de focus op mkb geborgd blijft waarmee ook een verlaging van de ODE in schijf 2 en 3 wordt meegenomen.

Formatiegesprekken

Hoe dit uit gaat pakken op uw energierekening gaan we monitoren. Zeker is wel dat we er nog niet zijn, dit is een eerste stap. De volgende stappen, zoals het verder verlagen c.q. aanpassen van ODE en een laagdrempelige toegang tot SDE ++-subsidies voor het mkb, zetten we samen met MKB Nederland en VNO NCW in bij de formatiegesprekken, met wederom een oproep voor ondersteuning aan Tweede Kamerleden die echt oog hebben voor mkb.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring