Omgevingswet uitgesteld naar 1 juli 2022

Laatste update 28 mei 2021 Leestijd: 2 min

Minister Ollongren (BZK) heeft mede op verzoek van BOVAG en MKB-Nederland de nieuwe Omgevingswet met een half jaar uitgesteld. Er is meer tijd nodig om het digitale loket waar ondernemers hun bouwaanvragen- en meldingen (het DSO) kunnen regelen werkend en stabiel te krijgen.

BOVAG is verheugd dat de minister gehoor geeft aan de oproep van BOVAG en MKB-Nederland om de wet uit te stellen als een goed werkend ondernemersloket niet tijdig kan worden gegarandeerd. In een brief aan de Tweede Kamer erkent de minister dat het loket technisch nog niet op orde is. Om het goed werkend te krijgen en overheden en bedrijven voldoende gelegenheid te geven om ermee te oefenen en in te regelen, verschuift ze de geplande datum van inwerkingtreding van de wet van 1 januari 2022 naar 1 juli 2022. 

Alle punten ingewilligd

“Alle punten waar wij zorgen over hadden zijn ingewilligd: de techniek, meer focus op ondernemers qua regels en uitleg én voldoende tijd voor voorlichting en testen”, reageert Hannie Stappers, manager Public Affairs bij BOVAG. “In de komende zes maanden ligt de nadruk op het goed werkend krijgen van het DSO. Begin volgend jaar start dan de communicatie en het oefen- en inregeltraject, zodat ondernemers op 1 juli 2022 er goed mee uit de voeten kunnen.”

Aanvragen sneller en goedkoper

De nieuwe Omgevingswet bundelt alle wetten en regels voor ruimte, bouw, infrastructuur, milieu, natuur en water. Doel is dat aanvragen van ondernemers eenvoudiger, sneller en goedkoper worden. Ondernemers kunnen dit dan vanaf 1 juli 2022 via één digitaal loket regelen: het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Zij moeten hierin eenvoudig en zonder hulp van derden hun eigen weg kunnen vinden. 

Meer weten?

Download de volledige brief van minister Ollongren aan de Tweede Kamer. Via de BOVAG Ondernemersagenda behartigt BOVAG uw belangen ten aanzien van de Omgeving, lees hier meer over in het dossier.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring