BOVAG: Zonder mkb-vriendelijk loket geen nieuwe Omgevingswet

Laatste update 15 februari 2023 Leestijd: 2 min

BOVAG heeft samen met MKB-Nederland bij demissionair minister Kajsa Ollongren van BZK aan de bel getrokken over de Omgevingswet die op 1 januari 2022 in moet gaan. Voordat de wet in werking treedt, moet zeker zijn dat het digitale loket waar ondernemers hun bouwaanvragen- en meldingen kunnen regelen, goed werkt. Op dit moment is dat nog onvoldoende duidelijk en lijkt uitstel een verstandiger optie.

De nieuwe Omgevingswet bundelt alle wetten en regels voor ruimte, bouw, infrastructuur, milieu, natuur en water. Doel is dat aanvragen van ondernemers eenvoudiger, sneller en goedkoper worden. Ondernemers kunnen dit dan vanaf 1 januari 2022 via één digitaal loket regelen: het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Zij moeten hierin eenvoudig en zonder hulp van derden hun eigen weg kunnen vinden. “Het huidige DSO functioneert echter niet naar behoren en dreigt ondernemers op te zadelen met extra werk, kosten en frustratie”, licht Hannie Stappers, manager Public Affairs bij BOVAG, toe.  

Uitstel naar 1 juli 2022

BOVAG en zeven andere brancheorganisaties hebben daarom aan de bel getrokken bij minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, de Eerste en de Tweede Kamer. In een brief stellen zij dat zonder mkb-vriendelijk DSO de Omgevingswet beter kan worden uitgesteld naar 1 juli 2022. “Het demissionaire kabinet houdt deze optie zelf ook al open en dat lijkt verstandig. De slogan van de Omgevingswet is: ‘eenvoudig en beter’. Deze belofte moet de minister ook kunnen garanderen”, aldus Stappers.

Op 11 mei debatteerde de Eerste Kamer over de Omgevingswet en in het bijzonder over het DSO. BOVAG en MKB-Nederland hopen dat de Eerste Kamer de minister aanspoort haar huiswerk op orde te brengen alvorens de definitieve invoering van de Omgevingswet in gang gezet wordt.

Meer weten?

Download de volledige brief

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring