Uitbreiding coronasteun: TVL-vergoeding naar 100% en TONK-budget verdubbeld

Laatste update 15 maart 2021 Leestijd: 3 min

Het demissionair kabinet heeft besloten om het subsidiepercentage van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) te verhogen van 85 naar 100 procent in het tweede kwartaal van 2021, bij meer dan 30 procent omzetverlies. Daarnaast wordt er € 260 miljoen uitgetrokken voor de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK), een verdubbeling van het bedrag. De overheid wil hiermee huishoudens met financiële problemen tegemoet komen door bij te dragen in hun vaste (woon)lasten. 

Als ondernemer kunt u gebruikmaken van de Tegemoetkoming Vaste Lasten als u meer dan 30 procent omzetverlies lijdt. De hoogte van de TVL is mede afhankelijk van het omzetverlies van een bedrijf en het vastelastenpercentage van de sector. De TVL-regeling voor het tweede kwartaal gaat naar verwachting vanaf half mei open. Voor de verhoging trekt het kabinet in totaal 450 miljoen euro uit.

Meer over TVL

TONK: extra steun voor vaste (woon)lasten

Als u door de coronacrisis te maken heeft met omzetverlies en bestaande regelingen uit het steun- en herstelpakket zijn onvoldoende om de vaste lasten te kunnen betalen, dan kunt u bij uw gemeente terecht voor ondersteuning via de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). De overheid had € 130 miljoen uitgetrokken voor het eerste halfjaar van 2021. Door de aanhoudende coronacrisis en verlengde lockdown heeft het kabinet dit bedrag verhoogd naar € 260 miljoen. Dit helpt onder andere ondernemers met financiële problemen in het dragen van de vaste (woon)lasten en helpt zo een stapeling van verdere problemen te voorkomen.

Aanvraag bij gemeente

De TONK is sinds maart aan te vragen of kan binnenkort worden aangevraagd. Dit verschilt per gemeente. Ook maken gemeenten verschillende keuzes in het bepalen van de doelgroep en de hoogte van de vergoeding, omdat zij het beste kunnen inschatten wat er specifiek in hun gemeente nodig is. Het kabinet heeft gemeenten opgeroepen ruimhartig te zijn in het toekennen van de TONK. U kunt bij uw eigen gemeente terecht voor meer informatie. Ongeacht de startdatum in uw eigen gemeente, kunt u de TONK met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 aanvragen.

Meer over TONK

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring