Corona > Steunmaatregelen vanuit de overheid > TVL (vervolg op TOGS)

TVL (vervolg op TOGS)

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is gericht op bedrijven die meer dan dertig procent omzetverlies hebben ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

Let op: Het kabinet stopt per het tweede kwartaal (1 april 2022) met het coronasteunpakket. U kunt dan geen gebruik meer maken van de TVL.

Het kabinet verlaagt de omzetverliesdrempel van de TVL in het vierde kwartaal van 2021 van 30% naar 20%. Hiermee komt het kabinet ook bedrijven tegemoet die door deze acute lockdown worden geraakt in deze laatste weken van het kwartaal. 

Een voorraadvergoeding voor de horeca en detailhandel voert het kabinet niet in. Een dergelijke regeling is slecht uitvoerbaar en maakt het niet goed mogelijk om tijdig steun te verlenen.

Ondernemers met een omzetverlies tussen 20% en 30% in het huidige, vierde kwartaal kunnen meteen TVL aanvragen. RVO houdt de aanvragen aan totdat de Europese Commissie deze nieuwe wijziging van de TVL heeft goedgekeurd. De aanvraagperiode voor Q4 van 2021 loopt tot 11 februari 2022, 17.00 uur.

Eerste kwartaal 2022

De voorwaarden van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)  zijn in het eerste kwartaal van 2022 gelijk aan die van de huidige TVL. Ondernemers kunnen gebruikmaken van de TVL als zij meer dan 30% omzetverlies lijden. Het maximale subsidiepercentage blijft 100%. Een mkb-onderneming kan maximaal 550.000 euro ontvangen en grotere ondernemingen krijgen maximaal 600.000 euro. Hiervoor heeft het kabinet 1,9 miljard euro gereserveerd.

De uitbreiding van het steunpakket komt bovenop de coronasteun die het kabinet op 16 november 2021 aankondigde.

Vraag de TVL aan

Uitbreiding vanwege tweede lockdown

Het steunpakket werd begin dit jaar vanwege de tweede lockdown uitgebreid. Ook de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) werd uitgebreid zodat meer ondernemingen hierop aanspraak kunnen maken. De maximale vergoeding ging naar 85 procent van de vaste lasten. Doordat de eis van maximaal 250 medewerkers is losgelaten, kunnen ook grotere bedrijven aanspraak maken op de regeling. Speciaal voor kleinere ondernemers ging het minimale subsidiebedrag van € 750 naar € 1500. 

Extra verhoging

In februari is een verhoging van de TVL aangekondigd. Het maximale subsidiebedrag voor mkb’ers ging eerder omhoog van € 90.000 naar € 330.000. In februari kondigde het demissionair kabinet aan dat de TVL verder wordt verhoogd naar € 550.000 per kwartaal. Voor niet-mkb stijgt het maximumbedrag van € 400.000 naar € 600.000. Ondernemers die een voorraadsubsidie (VGD) ontvangen, kunnen nog een maximumbedrag van € 300.000 bovenop de TVL krijgen. De wijzigingen van de TVL zijn goedgekeurd door de Europese Commissie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zal de verhoogde tegemoetkoming via een extra voorschot aan ondernemers uit gaan keren.

Tweede kwartaal

Het demissionair kabinet heeft besloten om het subsidiepercentage van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) te verhogen van 85 naar 100 procent in het tweede kwartaal van 2021, bij meer dan 30 procent omzetverlies. 
De regeling voor het tweede kwartaal gaat naar verwachting vanaf half mei open. Voor deze verhoging trekt het kabinet in totaal 450 miljoen euro uit.

Lees hier al het nieuws rondom de TVL

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring