Transitievergoeding in coronatijd 

Laatste update 15 maart 2021 Leestijd: 3 min

Moet u vanwege tegenvallend resultaat werknemers laten gaan? Ook dan bent u hen in de meeste gevallen een transitievergoeding verschuldigd wanneer het initiatief hiervoor bij de werkgever vandaan komt. De wet biedt mogelijkheden om dit bedrag in termijnen te betalen of om bepaalde kosten onder voorwaarden in mindering te brengen op de transitievergoeding. 

De reguliere ontslagbescherming blijft volledig in stand, ook als u gebruikmaakt van steunmaatregelen vanuit de overheid zoals NOW. Het tegemoetkomen in de kosten van de transitievergoeding en het daarmee praktisch faciliteren van ontslag is namelijk niet in lijn met het hoofddoel van de NOW om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden, aldus minister Koolmees in een Kamerbrief. Wordt een medewerker ontslagen of besluit u om een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet voort te zetten? Dan heeft de medewerker in de meeste gevallen dus recht op een transitievergoeding, ook bij een ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen.  

In bepaalde situaties hoeft u de transitievergoeding niet te betalen. Dit is onder andere het geval bij faillissement, surseance van betaling, een medewerker die de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt of wanneer een beëindigingsovereenkomst gesloten wordt. 

Lees in onderstaand bericht meer over de wijzigingen in de transitievergoeding met de WAB.

Betaling in termijnen en in mindering brengen kosten 

Lukt het niet om de transitievergoeding in één keer te betalen dan biedt de wet de mogelijkheid om de betaling van de transitievergoeding te verspreiden over maximaal zes maanden. Dit mag alleen als directe betaling leidt tot onaanvaardbare gevolgen voor de bedrijfsvoering van de werkgever. Wel moet u dan wettelijke rente betalen over de bedragen die u later dan een maand na de laatste dag van de arbeidsovereenkomst betaalt. 

U kunt ook bepaalde kosten die gemaakt zijn onder voorwaarden in mindering brengen op de transitievergoeding. Hiermee worden bijvoorbeeld kosten voor outplacement of scholing bedoeld die gericht waren op betere inzetbaarheid van de medewerker in een andere functie binnen en buiten de organisatie. De medewerker moet hier wel vooraf mee ingestemd hebben.  

Vragen? 

Heeft u vragen over de transitievergoeding in coronatijd? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030  65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring