BOVAG-leden ook in 2021 gecompenseerd voor auteursrechten

Laatste update 13 september 2021 Leestijd: 3 min

Videma, Buma en Sena compenseren de kosten voor auteursrechten van BOVAG-leden die hun bedrijf in 2021 verplicht moesten sluiten door de lockdowns. Dat hebben VNO-NCW en MKB-Nederland met de auteursrechtenorganisaties afgesproken.

De coronacrisis levert veel ondernemers grote schade op. Veel sectoren, zoals de horeca, evenementen, detailhandel en cultuursector hebben te maken gehad met de gevolgen van de coronamaatregelen. Ook de rechthebbenden die door Buma, Sena en Videma worden vertegenwoordigd (artiesten, componisten, muziekuitgevers en -producenten, rechthebbenden op tv-producties) lijden hieronder.

De Commissie Auteursrecht van VNO-NCW en MKB-Nederland, waar ook BOVAG onderdeel van uitmaakt, en de VOI©E-leden Buma, Sena en Videma zijn daarom, net als in 2020, met wederzijds begrip voor elkaars positie met elkaar in gesprek gegaan en hebben wederom afspraken gemaakt over een compensatieregeling die wordt toegepast op de licenties aan individuele ondernemingen en op de collectieve contracten.

Compensatie 2021

Voor dit jaar is de compensatieregeling als volgt:

  • Videma: 2 maanden korting (verplicht gesloten periode van 1-1-2021 tot 3-3-2021*).
  • Buma en Sena: 2,5 maand korting (verplicht gesloten periode 2021 en de verplicht gesloten periode van 15 december 2020 t/m 31 december 2020).

Factuur

U krijgt de kosten in mindering gebracht op de gecombineerde factuur van 2021 die u van BOVAG ontvangt als u zich heeft aangemeld voor de collectieve kortingsregeling. Voor wie de betaling van de auteursrechtenorganisaties niet via BOVAG loopt, wordt de compensatieregeling uitgevoerd op basis van de SBI-code. 

Auteursrechten via BOVAG

Veel bedrijven hebben voor klanten of medewerkers muziek of tv aan staan. In Nederland is het wettelijk geregeld dat bedrijven hiervoor een vergoeding betalen aan auteurs- en naburige rechtenorganisaties. BOVAG-leden krijgen 33,3 procent korting als zij zich aanmelden bij Buma, Sena en/of Videma. Als zij zich via BOVAG registreren, krijgen ze daar bovenop nog vijftien procent extra korting. Had u zich nog niet aangemeld voor de kortingsregeling via BOVAG? Dan is het helaas niet meer mogelijk om u voor 2021 aan te melden voor korting op uw auteursrechtenafdracht voor 2021. Maar in het najaar kunt u zich weer aanmelden voor korting vanaf 2022.

Klik hier voor meer informatie over auteursrechten

Heeft u vragen rondom dit onderwerp? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies, via (030) 659 53 00.

*In een eerdere versie van dit bericht stond per vergissing dat de verplicht gesloten periode tot 16-3-2021 duurde.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring