Kabinet verhoogt tegemoetkoming vaste lasten voor ondernemers

Laatste update 26 februari 2021 Leestijd: 3 min

Mkb-ondernemers krijgen in het eerste en tweede kwartaal van 2021 een hogere maximale tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL). Begin dit jaar werd de maximumvergoeding verhoogd van € 90.000 naar € 330.000 per kwartaal. Dit bedrag wordt nu verruimd naar € 550.000. Ook voor grotere bedrijven wordt de TVL uitgebreid. Ondernemers die de voorraadsubsidie (VGD) ontvangen, kunnen een maximumbedrag van € 300.000 bovenop de TVL krijgen. Bedrijven krijgen met de TVL 85 procent van hun vaste lasten vergoed, als zij meer dan 30 procent omzetverlies lijden. 

Het kabinet trekt voor de verruiming van de Tegemoetkoming Vaste Lasten 375 miljoen euro uit. Dit schreven minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) deze week aan de Tweede Kamer. De verruiming van het Europees tijdelijk staatssteunkader maakt de verhoging van de subsidies mogelijk. Het kabinet heeft besloten om een deel van die extra ruimte nu te gebruiken. 

Ondernemers kunnen tot 30 april de tegemoetkoming voor Q1 2021 aanvragen via de website van RVO

Voorraadregeling: voor wie?

Bedrijven die kampeerartikelen (SBI-code: 47.64.4), fietsen of bromfietsen (SBI-code: 47.64.1) verkopen en die hun showroom vanwege de lockdown moesten sluiten, kunnen een extra subsidie krijgen: Voorraad Gesloten Detailhandel (VGD). BOVAG heeft er bij staatssecretaris Keijzer en minister Van ’t Wout op aangedrongen de voorraadsubsidie ook voor autobedrijven en motorbedrijven open te stellen. Helaas zijn zij niet op dit verzoek ingegaan. Maar, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaf vorige week al bij BOVAG aan dat een TVL-verhoging nog wel in beraad was.

Uitbreiding ook voor grotere bedrijven

De maximumvergoeding van de TVL wordt ook verhoogd voor grotere bedrijven, met meer dan 250 werknemers. Zij kwamen in aanmerking voor een maximumvergoeding van € 400.000, dat is nu verhoogd naar € 600.000 voor Q1 en Q2 2021. De voorraadsubsidie loopt hier ook op tot maximaal € 300.000. Niet-mkb-bedrijven kunnen naar verwachting vanaf medio maart de tegemoetkoming voor Q1 2021 aanvragen. 

Voorstel ligt bij Europese Commissie

De wijzigingen van de TVL worden ter goedkeuring voorgelegd aan de Europese Commissie. Na goedkeuring keert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de verhoogde tegemoetkoming via een extra voorschot aan ondernemers uit.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring