Aanvullende informatie heropening rijscholen

Laatste update 02 maart 2021 Leestijd: 3 min

BOVAG heeft vanmiddag aanvullende informatie van het ministerie van I&W en CBR ontvangen over de heropening van de rijscholenbranche. We hebben de diverse punten hieronder op een rij gezet:

Max. 2 personen per lesauto

 • In tegenstelling tot eerdere berichten legt het kabinet helaas toch beperkingen op aan het aantal leerlingen. In een lesauto zijn maximaal 2 personen toegestaan (1 rijinstructeur en 1 leerling). Hiermee blijft het contact tussen verschillende huishoudens beperkt en wordt zoveel mogelijk voldaan aan de 1,5m afstand. Dit betekent ook dat een instructeur niet aanwezig kan zijn bij het examen. De uitzonderingen op deze regel blijven gehandhaafd. Dit betreft de opleiding tot examinator, de WRM-stage (in het kader van de opleiding tot rijinstructeur), het praktijkexamen voor het verkrijgen dan wel verlengen voor de bevoegdheid tot rijinstructeur, het praktijkexamen directiechauffeur en de praktijktraining in het kader van nascholing (code 95).
 • Het uitgangspunt voor de maximale groepsgrootte bij praktijklessen op motor en brommer is maximaal 2 personen (1 instructeur en 1 leerling).
 • BOVAG heeft uiteraard direct hierover met I&W gesproken, maar zij hebben opdracht van het crisisteam gekregen om het zo te doen.

Geen theorie-examens

 • Theorie-examens en lessen in theorie zijn nu nog niet toegestaan. Dit geldt ook voor het theoretische deel van Code 95 en theoretische nascholing. Voor de theorie-examens wordt nu gekeken wanneer deze op een veilige manier mogelijk worden. 

Avondklok 

 • De avondklok uur van 21:00 ook geldt voor rijlessen. De leerling moet uiterlijk om die tijd weer thuis zijn, de rijinstructeur mag met een Eigen verklaring en een Werkgeversverklaring na 21.00 uur wel naar huis mag rijden.

Praktijkexamens wel

Voorwaarden rijlessen

 • Zowel dienstverlener als klant dragen een mondkapje.
 • Als aanvullende voorwaarde geldt dat personen hebben gereserveerd en dat een gezondheidscheck plaatsvindt.
 • Het is bij contactberoepen verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting.
 • Gasten registreren zich op vrijwillige basis. Als een gast zich niet wil registreren is dat geen reden om toegang te weigeren.
 • Gegevens mogen uitsluitend worden gebruikt voor bron- en contactonderzoek.
 • Deze verplichting geldt niet voor beroepen waarvoor de registratieplicht het uitoefenen van het beroep, of de veiligheid of welzijn van betrokkenen in de weg zou staan. Bijvoorbeeld voor zorgverleners, handhavers, opsporingsambtenaren.
BOVAG bekijkt of het protocol op basis van deze overheidsregels aangepast moet worden. Dat zal in een latere nieuwsbrief bekendgemaakt worden.

Meer informatie

Het CBR zal spoedig via Top Online en via de website meer gedetailleerde informatie geven.

Lees ook:

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring