Nieuwe bpm-regeling: betalen per kwartaal al mogelijk vanaf januari

Laatste update 24 december 2021 Leestijd: 3 min

Artikel 8-vergunninghouders hoeven hun bpm-aangiftes van het eerste kwartaal van 2022 pas op 30 april te betalen. Daarmee wordt een verzoek van BOVAG aan het ministerie van Financiën ingewilligd. Vanaf 1 januari 2022 gaat een nieuwe bpm-regeling in en moeten ondernemers de bpm betalen bij de kentekenregistratie in plaats van bij de tenaamstelling. Dat wil zeggen dat ondernemers de bpm als het ware moeten voorfinancieren en dat heeft grote impact op de liquiditeit. BOVAG kreeg al eerder voor elkaar dat de betaaltermijn van een maand naar een kwartaalaangifte wordt omgezet, maar dat kan pas op 1 juli 2022 ingaan omdat de systemen van de Belastingdienst nog in orde moeten worden gemaakt.

Met deze regeling, die in een goedkeuringsbesluit wordt opgenomen, is er een oplossing gevonden voor de tussenliggende zes maanden.

Keuze

Artikel 8-vergunninghouders hebben vanaf 1 januari 2022 de keuze om de bpm per maand of pas op 30 april 2022 te betalen. Ook als u ervoor kiest om pas op 30 april te betalen, moet u de aangifte in de maand doen waarin het voertuig geregistreerd is. Als u in januari uw bpm-aangiftes niet heeft betaald, gaat de Belastingdienst ervanuit dat u dat op 30 april doet. In april moet u dan de aangiften van de eerste drie maanden afzonderlijk betalen.

Verzoek betalen per kwartaal 

Vanaf 1 juli 2022 zijn de IT-systemen van de Belastingdienst in orde gemaakt en kunt u per kwartaal bpm betalen. Let wel op: als u gebruik wilt maken van de kwartaalbetaling, moet u hiervoor een verzoek doen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst beoordeelt vanaf juli of u voor de kwartaalaangifte in aanmerking komt.

Brief Belastingdienst

In januari verstuurt de Belastingdienst een brief met verdere uitleg en vermelden zij dit ook op de website. Deze gang van zaken rondom bpm geldt voor personenauto’s, motorfietsen en kampeerauto’s.

Lees ook: 

Wijzigingen belastingen 2022

De Belastingdienst heeft de belangrijkste wijzigingen in belastingen voor 2022 in één overzicht gezet. Hierin staan ook de tarieven voor het komende jaar. 
  • De belangrijkste wijzigingen in de bpm en bijtelling vindt u op pagina 13 tot en met 15. 
  • Meer over de autobelastingen (mrb en bpm) leest u op pagina 23. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring