Waarschuwing: oplichter verduistert auto’s bij dealerbedrijven

Laatste update 09 april 2021 Leestijd: 3 min

Meerdere BOVAG-autodealers zijn in de voorbije weken slachtoffer geworden van een notoire oplichter. Hij heeft het gemunt op luxe, gewilde modellen van Mercedes-Benz en Volkswagen, die na een proefrit spoorloos verdwijnen. Wilt u voorkomen dat u ten prooi valt aan deze man, maak dan gebruik van het Elena waarschuwingssysteem.

De oplichter is een bekende van de politie die ruim 15 jaar geleden al eens is veroordeeld voor verduistering van auto’s. Sinds december is hij opnieuw actief. Bij een autodealer in Beverwijk stal hij destijds een Mercedes-Benz Sprinter. In de maanden februari en maart ontvreemdde hij vervolgens zes jonggebruikte, populaire auto's van Mercedes-Benz (C- en A-serie) en Volkswagen in onder meer Ede, Breda, Velserbroek, De Meern en Soest. Op 2 april dupeerde hij nog een dealer in Eindhoven. Meerdere dealers geven aan dat zij vermoeden dat hij de auto's op bestelling ontvreemdt.

Geraffineerde handelswijze

Uit de reeks verduisteringen rijst het beeld op van een oplichter die doelgericht en geraffineerd te werk gaat. De man - circa 1.75 meter lang, met een gezet postuur en een getinte huid - maakt doorgaans telefonisch een afspraak om een model te bekijken, waarbij hij soms ook al aangeeft een proefrit te willen maken. Tijdens de afspraak gedraagt hij zich als een voorbeeldige en geïnteresseerde klant. Wanneer de verkoper hem een proefrit aanbiedt, overlegt hij een geldig rijbewijs en neemt hij de auto mee om vervolgens nooit meer terug te keren. Gedupeerde dealers die hem na lang wachten opbelden, spelde hij op de mouw dat hij vertraagd was door een file of nog geld aan het pinnen was. Daarna was hij steeds onbereikbaar en werd niets meer van hem vernomen. NH Nieuws besteedt in een artikel aandacht aan de verduistering van auto's bij dealers in Velserbroek en Beverwijk.

Gebruik waarschuwingssysteem Elena

BOVAG adviseert autodealers het waarschuwingssysteem Elena te gebruiken om misbruik met proefritten te voorkomen. Op deze ‘zwarte lijst’ kunt u checken of de klant in uw bedrijf is wie die zegt dat hij is en of hij zich in het verleden misdragen heeft, bijvoorbeeld omdat hij een voertuig beschadigd of verduisterd heeft. Natuurlijk dient u zelf ook klanten te registreren, om zo andere ondernemers te waarschuwen niet met deze klant in zee te gaan. Bij BOVAG aangesloten verhuur- en deelautobedrijven maken al jaren succesvol gebruik van Elena, motorbedrijven zijn begin dit jaar aangesloten. Maak ook gebruik van Elena en voorkom criminaliteit in uw bedrijf én in de gehele branche. Ontdek hoe Elena werkt en wat de voordelen zijn.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring