Bij veel overwerk geen hoge WW-premie in 2020

Laatste update 23 september 2020 Leestijd: 2 min

De regel dat wanneer iemand met een arbeidscontract voor onbepaalde tijd in een kalenderjaar meer dan 30 procent overwerkt, in de hogere WW-premie zou vallen, geldt niet voor 2020. Het kabinet besloot dat eerder dit jaar. In 2021 gaat deze regel vooralsnog wel gelden.

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) ging op 1 januari van dit jaar in en schreef een differentiatie in WW-premie voor. Voor medewerkers met een contract voor onbepaalde tijd geldt een lagere WW-premie-afdracht dan voor medewerkers met flexibele contracten. Maar als werknemers met een contract voor onbepaalde tijd in een kalenderjaar meer dan 30 procent hebben overgewerkt, is met terugwerkende kracht alsnog de hoge WW-premie van toepassing. Dit zou tot onwenselijke gevolgen leiden voor bedrijven waar vanwege de coronacrisis veel extra overwerk nodig is.

Vasthouden aan deze regel is uitvoeringstechnisch en inhoudelijk volgens het ministerie van SZW dan ook ‘ondoenlijk’. Eind maart werd de WW-premiedifferentiatie ook al versoepeld  door een verlenging van de periode die werkgevers kregen om hun administratie aan de eisen van de WAB te laten voldoen. Dat laatste is een vereiste om in aanmerking te komen voor afdracht van een lage WW-premie.

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring