Wat betekenen de nieuwe coronaregels voor uw bedrijf?

Laatste update 16 oktober 2020 Leestijd: 4 min

De boodschap van premier Rutte was luid en duidelijk: neem verantwoordelijkheid om een complete lockdown zoals in maart te voorkomen. Als inwoner of bezoeker van dit land en zeker ook als ondernemer. Werk thuis tenzij het echt niet anders kan. Draag een mondkapje in voor publiek toegankelijke binnenruimtes en vraag dat ook aan uw klanten en medewerkers, organiseer geen evenementen, sluit horeca-functies en volg het brancheprotocol.

Mondkapjesplicht

Begin direct met het dragen van mondkapjes als u dat niet al deed. Nu is het nog een dringend advies, maar omwille van het voorkomen van een tweede algehele lockdown, de veiligheid van uw klanten, leveranciers, werknemers en uzelf, vraagt BOVAG zijn leden met klem om hier nu al invulling aan te geven en niet te wachten op de wettelijke regeling. De mondkapjesplicht geldt vanaf 13 jaar in publieke ruimtes waaronder showrooms, shops en ontvangst- en wachtruimtes. Overigens valt de werkplaats, waar geen klanten komen, buiten de publieke ruimte en daar hoeft dan ook geen mondkapje te worden gedragen. De anderhalve meter afstand geldt daar uiteraard wel. Voor die omgevingen geldt: zorg dat u en uw medewerkers zich aan het protocol houden.

Sluiten horeca

De horeca gaat vanaf 14 oktober 22.00 uur voor tenminste vier weken weer op slot. Dat geldt ook voor de horeca-functie die sommige bedrijven zoals bijvoorbeeld tankshops hebben. Net als in maart mag er geen eten of drank ter plaatse worden genuttigd. Afhalen mag wel. Ook bedrijfskantines mogen open blijven.

Geen koopavond

De detailhandel mag geen koopavonden meer houden. Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20.00 uur. Tankstations gelden niet als detailhandel en mogen ook na 20.00 uur open zijn.

Volg de protocollen

Terugdringen van het aantal besmettingen staat of valt bij menselijk gedrag en om daarin te helpen, zijn er in maart protocollen gekomen. Volg de protocollen en zorg dat uzelf, uw medewerkers en uw klanten zich eraan houden. De handhaving hierop wordt aangescherpt en overtreding van een protocol kan (gedeeltelijke) sluiting tot gevolg hebben. Zorg dus dat het niet te druk wordt en dat de basisregels worden nageleefd. Hou ook oog voor de doorstroming. Als de hoeveelheid mensen ergens in uw bedrijf opstroopt, hanteer dan een deurbeleid (met bijvoorbeeld een maximum aantal bezoekers) of werk met afspraken. Zorg ervoor dat uw klant en medewerker in een veilige omgeving kunnen winkelen en werken, en altijd op 1,5 meter afstand.

Naar aanleiding van de nieuwe regels, is ook het protocol voor de mobiliteitsbranche aangepast. Deze kunt u hieronder downloaden:

Thuiswerken

Voor werkzaamheden die vanuit huis kunnen worden gedaan geldt: werk thuis. Alleen wanneer er een dringende reden is dat het werk vanuit het bedrijf moet worden gedaan, geldt een uitzondering.

Evenementen

Evenementen zijn verboden met uitzondering van beurzen en congressen.

Hulp van BOVAG

BOVAG heeft diverse producten ontwikkeld om het u zo makkelijk mogelijk te maken om de regels te volgen in coronatijd. Ze staan hier allemaal voor u op een rij. Of download ze direct hieronder:Bekijk hier de volledige routekaart van de Rijksoverheid.

Vragen?

Heeft u nog vragen over de nieuwe regels, neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies op (030) 659 53 00.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring