Noodklok voor leerwerkplekken BBL-leerlingen in mobiliteitsbranche

Laatste update 30 oktober 2020 Leestijd: 3 min

De mobiliteitsbranche luidt de noodklok voor een nijpend tekort aan leerwerkplekken voor BBL-leerlingen bij personenauto- en gemotoriseerde tweewielerbedrijven. Huidige BBL-leerlingen kunnen zonder leerplek hun opleiding niet voortzetten en nieuwe BBL-leerlingen kunnen zo niet met hun opleiding starten. BBL-leerlingen zonder leerwerkplek moeten de komende weken overstappen naar een andere sector als het tekort niet snel wordt teruggedrongen. Dat zou een enorm verlies van toekomstig potentieel zijn voor de mobiliteitsbranche. Dus heeft u een leerwerkplek: bied het aan! 

Diverse partijen waaronder BOVAG vechten al jaren voor het behoud van leerwerkplekken. Dat heeft tot goede matches tussen bedrijven en BBL-leerlingen opgeleverd, maar het is nog lang niet genoeg. Op dit moment hebben 250 BBL-leerlingen nog geen leerwerkplek en de tijd begint nu echt te dringen. BOVAG doet hierbij een dringende landelijke oproep aan zijn leden om waar mogelijk een leerwerkplek beschikbaar te stellen en deze aan te melden bij de OOMT Servicedesk. De voornaamste knelpunten bevinden zich in de personenauto- en gemotoriseerde tweewielerbranche. Wanneer we naar de verschillende regio’s kijken, hebben we met name problemen met het plaatsen van leerlingen rondom:  
  • Rotterdam 
  • Den Haag 
  • Utrecht/Nieuwegein 
  • Bergen op Zoom - Breda 
  • Tilburg 
  • Nijmegen 
  • Eindhoven 
  • Almelo – Hengelo 
  • Heerhugowaard 

Samenwerkende partijen 

De partijen die de noodklok luiden zijn naast BOVAG: het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Motorvoertuigenbedrijf (OOMT), Innovam, de bedrijfstakgroep Mobiliteit, Transport, Luchtvaart en Maritiem (MTLM) van de MBO Raad en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Zij nemen een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de instroom van technisch talent voor de toekomst van de mobiliteitsbranche te borgen en ondersteunen hiervoor diverse programma’s. 

Leerlingambassadeurs 

OOMT en Innovam hebben als onderdeel van dit ondersteuningsprogramma Leerlingambassadeurs benoemd, die dagelijks hard aan de slag zijn om leerwerkplekken te vinden en te creëren voor BBL-leerlingen die dit zelf niet voor elkaar krijgen. De Leerlingambassadeurs werken regionaal intensief samen met de BPV-coördinatoren van de ROC’s, de SBB adviseurs, de BOVAG accountadviseurs en de OOMT Adviseurs Werkgeverschap. Gezamenlijk beschikken zij over een sterk netwerk bij zowel scholen als mobiliteitsbedrijven. Dit netwerk zetten ze in om leerlingen en leerwerkplekken aan elkaar te verbinden. Zo worden de belangen van de leerling, het bedrijf, de school én de branche behartigd. 

Help mee! 

Kom in actie en bied een BBL-leerling een leerwerkplek aan. Zo helpen we met z’n allen mee om in een lastige periode deze belangrijke groep werknemers in opleiding voor de toekomst van de branche te behouden. Ze zijn hard nodig zodra de economie weer aantrekt. 

Heeft u een leerwerkplek beschikbaar of kent u een bedrijf dat wellicht ruimte heeft voor een BBL-leerling? Bied uw leerwerkplek dan aan via de OOMT Servicedesk (servicedesk@oomt.nl of bel 0800-0155). Zij zetten uw aanmelding door naar de Leerlingambassadeur in uw regio. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring