Leerlingambassadeurs voor behoud van BBL-leerlingen 

Laatste update 15 september 2020 Leestijd: 2 min

OOMT is in samenwerking met onder andere BOVAG gestart met het inzetten van leerlingambassadeurs voor de mobiliteitsbranche. Dit zijn tussenpersonen die bemiddelen tussen leerlingen en bedrijven voor het verkrijgen van een BBL-werkplek. Het doel van de ambassadeurs is om deze belangrijke groep werknemers in opleiding voor de toekomst van de branche te behouden. 

Wanneer het economisch minder goed gaat, is het voor bedrijven lastig om te investeren in leerlingen. In de afgelopen maanden hebben dan ook bestaande BBL-leerlingen hun leerwerkplek bij auto-, truck- en tweewielerbedrijven zien verdwijnen. Voor hen geldt dat zij hun opleiding niet kunnen voortzetten zonder leerwerkplek. Voor BBL-leerlingen die nieuw aan een opleiding starten, geldt dat zij zonder leerwerkplek niet aan hun opleiding kunnen beginnen. Om te voorkomen dat leerlingen noodgedwongen overstappen naar een andere sector en het tekort aan technisch personeel in de mobiliteitsbranche in de toekomst verder groeit, maakt de branche zich hard voor het behoud van haar BBL-leerlingen. 

Netwerk 

Leerlingambassadeurs gaan daarbij helpen door BBL-leerlingen te ondersteunen bij het zoeken en vinden van een leerwerkplek. De ambassadeurs hebben een sterk netwerk bij zowel de scholen als bij mobiliteitsbedrijven en zijn zo in staat om leerlingen en leerwerkplekken aan elkaar te verbinden. Het is een initiatief van OOMT in nauwe samenwerking met BOVAG, Innovam, de bedrijfstakgroep Mobiliteit, Transport, Luchtvaart en Maritiem (MTLM) van de MBO Raad en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De partijen nemen hiermee een gezamenlijke verantwoordelijkheid om in een lastige periode toch vooruit te kijken en goed opgeleide werknemers voor de branche te behouden.  

In de praktijk werken leerlingambassadeurs intensief regionaal samenwerken met BPV-coördinatoren van de ROC’s, de SBB adviseurs, de BOVAG accountadviseurs en OOMT Adviseurs Werkgeverschap. Hiermee worden de belangen van de leerling, het bedrijf, de school én de branche behartigd.  

Ook een leerwerkplek aanbieden? 

Heeft u een leerwerkplek beschikbaar of kent u een bedrijf dat wellicht ruimte heeft voor een BBL leerling? Biedt uw leerwerkplek dan aan via de OOMT Servicedesk (servicedesk@oomt.nl of bel 0800-0155). Zij zetten uw aanmelding door naar de Leerlingambassadeur in uw regio.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring