Han ten Broeke in FD-interview: ‘Tijd voor een ander systeem van autobelastingen’

Laatste update 09 oktober 2020 Leestijd: 2 min

Het is tijd voor een ander systeem van autobelastingen: één dat gebaseerd is op autogebruik in plaats van autoaanschaf en -bezit. Dat is nodig omdat het huidige fiscale stelsel zijn grenzen heeft bereikt. Traditionele inkomsten drogen op door de opkomst van de elektrische auto, terwijl nieuwe auto's bijna onbetaalbaar zijn geworden door een te hoge aanschafbelasting. Dat zegt Han ten Broeke vandaag in een interview met het FD.

Ten Broeke wijst er in het artikel op dat de schatkist naar verwachting €700 miljoen aan BPM-inkomsten misloopt als gevolg van de ingezakte autoverkoop. Ook de opbrengst van accijnzen op benzine, diesel en lpg leveren €1,7 miljard minder op. Dat de autobranche vreest voor deze rekening op te draaien is volgens hem niet vreemd. Als voorbeelden noemt hij de extra €600 miljoen aan BPM-inkomsten die het Rijk toucheert door de nieuwe WLTP-methodiek en het ‘BTW over BPM-effect’, waarover BOVAG aan de bel trok en inmiddels Kamervragen zijn gesteld.

'Schizofreen' stimuleringsbeleid

Hij merkt tevens ‘schrizofrenie’ op in het stimuleringsbeleid van de overheid. "In 2030 zouden nieuwe auto's alleen nog maar elektrisch mogen zijn. Maar als er dankzij een nieuwe subsidieregeling een run is op elektrische auto's, gaat opeens het loket dicht", waarmee hij doelt op het besluit van het kabinet in deze week om het doorschuiven van aanvragen niet meer te accepteren. BOVAG heeft de Tweede Kamer opgeroepen om in te grijpen.

Autogebruik belasten

De BOVAG-voorzitter wil zich hard maken voor een systeem gebaseerd op autogebruik in plaats van op aanschaf en -bezit. Hij pleit daarbij voor een systeem dat ‘fair wordt en uitlegbaar’. Hij erkent tegenover de krant dat het lastig is om grote fiscale stelselwijzigingen door te voeren. 'Dat is in Nederland bijna net zo moeilijk als bestuurlijke veranderingen zoals een gekozen burgemeester. Maar de tijd is er rijp voor.’

Lees het volledige interview (alleen voor abonnementhouders van FD).

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring