Cashbetalingen boven 3000 euro verboden

Laatste update 15 oktober 2020 Leestijd: 2 min

Er komt hoogstwaarschijnlijk een verbod op contante betalingen boven de 3000 euro. Zulke betalingen mogen straks alleen nog via de bank lopen. BOVAG is in afwachting van de gevolgen voor de dagelijkse praktijk van met name autohandelaren.

Naast het verbod op betalingen boven de 3000 euro wordt ook het opknippen van grote transacties in kleinere betalingen (smurfen) verboden. De nieuwe regels zijn bedoeld tegen witwassen. Wanneer het verbod ingaat is nog niet duidelijk. De ministerraad heeft onlangs ingestemd met het kabinetsvoorstel. Daarna buigen de Raad van State en de Tweede Kamer zich erover.

UBO-register

De nieuwe betalingsregel wordt toegevoegd aan de bestaande Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Deze wet regelt ook dat ondernemers sinds 27 september 2020 verplicht zijn om hun eigenaren of personen die zeggenschap hebben in de onderneming in te schrijven in een zogeheten UBO-register

Autobranche vaak doelwit

Volgens het kabinet wordt er jaarlijks voor 16 miljard euro crimineel geld witgewassen, dat is zo’n 2,5 procent van wat er in Nederland in een jaar wordt verdiend. De autobranche is een van de sectoren die het meest gevoelig zijn voor criminelen die willen witwassen.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring