UBO-registratie verplicht vanaf 27 september

Laatste update 18 september 2020 Leestijd: 2 min

Vanaf 27 september 2020 zijn ondernemingen verplicht om hun eigenaren of de personen die zeggenschap hebben in te schrijven in een zogeheten UBO-register. UBO’s zijn personen die die meer dan 25 procent van het economisch belang in een organisatie hebben. Doel van het register is het tegengaan van financieel-economische criminaliteit, zoals witwassen van geld. Inschrijven doet u bij de Kamer van Koophandel.

Voor wie geldt de UBO-registratieplicht?

UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’ (de ‘uiteindelijke belanghebbende’). Dit is de persoon die de uiteindelijke eigenaar is of de uiteindelijke zeggenschap heeft over een onderneming, stichting of vereniging (een zogeheten juridische entiteit). Bij een bv of nv bijvoorbeeld gaat het om:

  • personen met meer dan 25 procent van de aandelen;
  • personen met meer dan 25 procent van de stemrechten;
  • personen die de feitelijke zeggenschap over de onderneming hebben.

Beter geïnformeerd zakendoen

Het doel van het UBO-register is om financieel-economische criminaliteit tegen te gaan. Denk hierbij aan witwassen, corruptie, belastingontduiking,     fraude en financiering van terrorisme. Omdat de gegevens in het register deels openbaar zijn, kunnen personen en organisaties beter geïnformeerd besluiten met wie zij zaken willen doen.

Anti-witwasrichtlijn

Het UBO-register maakt transparant wie aan de touwtjes trekt bij juridische entiteiten die in Nederland zijn opgericht. Het UBO-register is sinds 10 januari 2020 in alle EU-lidstaten van kracht. Alle EU-lidstaten moeten een UBO-register hebben. Het Nederlandse UBO-register maakt deel uit van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Een deel van de gegevens in het register wordt openbaar.

Het register waarin de UBO-informatie wordt opgenomen, valt onder beheer van de Kamer van Koophandel. Voor meer informatie en praktische vragen kunt dus terecht bij de Kamer van Koophandel.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring