BOVAG Coronamonitor: beeld somberder (week 43)

Laatste update 23 oktober 2020 Leestijd: 3 min

De impact van de tweede golf op BOVAG-ondernemers is zichtbaar in de elfde BOVAG Coronamonitor. Vrijwel over de hele linie zijn de uitkomsten somberder dan begin september.

Na een daling in de vorige editie, stijgt het percentage ondernemers met omzetverlies weer (48,1%). Het percentage ondernemers dat verlies lijdt, of minder winst maakt stijgt ook, naar 48,6%. Een nieuwe vraag betreft de omzetverwachting voor heel 2020: een ruime meerderheid (54,9%) verwacht dat zijn omzet lager zal liggen dan over heel 2019. 

Compensatie voor quarantaine

Het percentage ondernemers dat verwacht afscheid te moeten nemen van werknemers neemt toe: 28,3%. Dat was vijf weken geleden nog 24,7%. Zorgelijk is dat een stijgend percentage (16,4%) afscheid denkt te moeten nemen van leerlingen. Opvallend. Immers: “Behoud van leerlingen” werd in de vorige monitor nog vaak aangemerkt als belangrijk voor de sector.
 
Gevraagd naar de impact op de bedrijfsvoering wordt “Minder klanten” nu het meest genoemd, waar eerder “Orderportefeuille minder gevuld” op 1 stond. Nieuw binnen op nummer 4 is “Meer verzuim”. Han ten Broeke, algemeen voorzitter BOVAG: “Het zou goed zijn als er een fonds komt om werkgevers te compenseren die te maken krijgen met medewerkers die noodgedwongen in preventieve thuisquarantaine moeten gaan en daar niet productief kunnen zijn, zoals automonteurs. Ook MKB NL pleit daar voor.”

Steunmaatregelen 

Ruim een kwart (26,5%) van de ondernemers maakt op dit moment gebruik van één of meer hulpregelingen, zo blijkt uit de jongste BOVAG Coronamonitor. NOW is de meest gebruikte steunregeling, op geruime afstand gevolgd door TOZO, TVL en BMKB. Een stijgend percentage (van 5,5 naar 7,0%) verwacht binnen drie maanden krediet nodig te hebben. Han ten Broeke: “Op zich  sluit het recent aangekondigde nieuwe steunpakket redelijk aan bij de eerder gemelde behoeftes van onze ondernemers. Maar het kabinet zou er –
gezien de impact van de tweede golf – goed aan doen de versobering in de regelingen niet door te zetten, en ze in de huidige vorm door te trekken naar juli 2021.”

Coronamonitor 11 - week 43

BOVAG-Visual-wk43-1170x1369px.png

Download de cijfers hier:

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over de hulpregelingen, werkgeverszaken, over belastingen of het mobiliteitsprotocol? Grote kans dat u het antwoord vindt in het dossier over corona: mijn.bovag.nl/corona/veelgesteldevragen

Blijf op de hoogte

Op mijn.bovag.nl/coronamonitor publiceert BOVAG de uitkomsten van deze peiling, inclusief de prioriteiten in de belangenbehartiging. Op mijn.bovag.nl/corona vindt u informatie die relevant is voor u als werkgever en ondernemer in de mobiliteitssector, bijvoorbeeld over alle landelijke steunmaatregelen. Heeft u een vraag over deze ledenpeiling of heeft u ergens hulp bij nodig? Bel dan met BOVAG Ledenadvies: (030) 659 53 00.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring