Autobedrijven: controleer vanaf nu bij proefrit en verhuur uw klant in Elena

Laatste update 09 oktober 2020 Leestijd: 3 min

Autodealers en onafhankelijke autobedrijven kunnen vanaf nu gebruikmaken van het waarschuwingssysteem Elena. Op deze ‘zwarte lijst’ kunt u checken of de klant in uw bedrijf is wie die zegt dat hij is en of hij zich in het verleden misdragen heeft, bijvoorbeeld omdat hij een voertuig beschadigd of verduisterd heeft. Natuurlijk dient u zelf ook klanten te registreren, om zo andere ondernemers te waarschuwen niet met deze klant in zee te gaan. Bij BOVAG aangesloten verhuur- en deelautobedrijven maken al jaren succesvol gebruik van Elena, motorbedrijven zijn begin dit jaar aangesloten. Maak ook gebruik van Elena en voorkom criminaliteit in uw bedrijf én in de gehele branche! 


De afgelopen jaren neemt het aantal auto’s dat verduisterd wordt flink toe. In 2019 waren dat er 1.252 auto’s, 500 meer dan het jaar daarvoor, melde het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit. Dit zijn auto’s die legaal verkregen zijn, maar niet zijn teruggebracht. Denk aan verhuur, proefritten, lease of iemand die privé een auto leent en niet terugbrengt. Een verduistering kan ook uw bedrijf overkomen en brengt naast kosten ook gedoe met zich mee. Met Elena kunt u dit risico aanzienlijk verkleinen, door vooraf de klant te controleren in de database. Als deze klant zich bij een andere BOVAG-ondernemer eerder heeft misdragen, krijgt u daar melding van in Elena. Aan zo iemand wilt u uw auto toch niet meegeven? 

Preventieve werking

Naast raadplegen kunt u ook klanten die zich bij u misdragen hebben, zich niet aan de afspraken hebben gehouden of schade aan een voertuig hebben veroorzaakt registeren. Daarmee waarschuwt u ook andere ondernemers. Uit de praktijk blijkt daarnaast dat wanneer u zichtbaar maakt dat u Elena gebruikt, dit preventief werkt en dubieuze klanten afschrikt. Het gebruik van Elena is goedgekeurd door de Autoriteit Persoonsgegevens en voldoet aan de privacywet. Hoe meer ondernemers Elena gebruiken, hoe krachtiger het wordt. Meld u ook aan, en help criminaliteit in de mobiliteitsbranche terug te dringen!

Aanmelden

Een Elena-abonnement kost € 25,- per maand, exclusief btw en eenmalige aansluitkosten van € 38,-. Op mijn.bovag.nl/elena leest u meer over wat Elena is en hoe u zich aan kunt melden.

In de volgende BOVAGkrant leest u meer over Elena en de ervaringen van ondernemers. 

Klik hier voor meer informatie over Elena

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring