Digitale import: aanvraagproces VIA uitgebreid voor meer voertuigcategorieën 

Laatste update 17 november 2020 Leestijd: 2 min

Erkende bedrijven kunnen nu ook de importaanvraag voor lichte bedrijfsauto’s, motorfietsen, bromfietsen, driewielige motorrijtuigen en lichte aanhangwagens doen via de applicatie Versnelde individuele aanvraag (VIA) van RDW. Voorwaarde is wel dat het voertuig een Europees kentekenbewijs heeft, met daarop de Europese typegoedkeuring. Het tijdelijke webformulier komt hiermee te vervallen. 

Vanwege de coronamaatregelen startte RDW dit voorjaar de digitale noodprocedure voor import op. Daardoor hoeven veel ondernemers voor import niet meer naar een keuringsstation. RDW heeft in de tussentijd digitale procedure verder verbeterd, waardoor de aanvraag steeds meer wordt ingebed in de applicatie VIA, in plaats van via webformulieren. De importaanvraag van personenauto’s was al toegevoegd aan VIA en sinds 16 november zijn daar ook lichte bedrijfsauto’s, motorfietsen, bromfietsen, driewielige motorrijtuigen en lichte aanhangwagens aan toegevoegd. Het proces via de applicatie VIA is klantvriendelijker en er is minder kans op fouten. Het proces gaat daar bovendien sneller. 

Let op: de buitenlandse kentekenbewijzen hoeft u bij deze procedure niet meer op te sturen naar de RDW. > Lees hier meer over

Wel naar keuringsstation

In sommige gevallen kan de aanvraag niet digitaal worden gedaan en is het nodig om een afspraak te maken met het RDW-keuringsstation. Dit geldt als het voertuig niet overeenkomst met het kentekenbewijs, gegevens ontbreken of als het om schadevoertuig gaat.

Ontwikkelingen

De digitale noodprocedure blijft in ieder geval tot 1 juli 2021 lopen. Ondertussen maakt RDW plannen om er een blijvend proces van te maken met een eigen erkenningsvorm. Ook BOVAG is hierbij betrokken en praat hierover mee namens de leden. 

Lees meer over de ontwikkeling van de digitale noodprocedure in dit artikel in BOVAGkrant 10-2020.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring