Wijzigingen apk-regels voor koplamptestapparatuur en spelingsdetector 

Laatste update 12 mei 2020 Leestijd: 2 min

De RDW heeft erkenninghouders per brief geïnformeerd over wijzigingen voor de uitvoering van de apk. De voorschriften voor koplamptestapparaten worden aangescherpt per 1 januari 2021. Voor APKI is vanaf 20 mei 2023 een spelingsdetector verplicht. Het ministerie streeft ernaar om volgend jaar ook een roetfiltertest met een deeltjesteller in te voeren voor de apk. 

De RDW wijzigt de regels voor de koplamptestapparatuur, omdat deze verouderd zijn ten opzichte van de verlichting van moderne auto’s. Door de hogere lichtintensiteit is nauwkeurigere controle nodig, om verblinding van andere weggebruikers te voorkomen. Vanaf volgend jaar komen er mogelijk meer regels voor de controlelocatie van dim- en mistlichten. 

Om APK1 uit te mogen blijven voeren, moeten erkenninghouders per 20 mei 2023 een spelingsdetector in hun bedrijf hebben, waarmee de bevestiging en speling van onderdelen van de wielophanging beoordeeld kunnen worden. Dit is om de veiligheid van zware voertuigen beter te kunnen controleren. 

Lees meer over de exacte wijzigingen in deze brief van RDW aan erkenningshouders

Vinger aan de pols 

BOVAG heeft zitting in de Stichting Overlegorgaan APK (SO-APK). Deze stichting adviseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over zaken rondom de apk. BOVAG is daardoor in een vroeg stadium op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Ook houdt BOVAG daar nauwlettend in gaten of investeringskosten behapbaar zijn voor leden, of aanpassingen werkbaar zijn en of er voldoende tijd is om nieuwe regels door te voeren in het bedrijf. Lees daar meer over in artikel ‘Vinger aan de apk-pols’, dat eerder dit jaar in de BOVAGkrant verscheen:

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring